ACCES PREMIUM
De ce premium?
UPDATE: Amortizare: O nouă încercare de majorare a valorii minime de intrare a mijloacelor fixe
Valoarea minimă de intrare a mijloacelor fixe urmează să crească automat, în același timp cu salariul minim brut pe țară, prevede unui proiect de lege ajuns recent la Senat, după ce o altă inițiativă similară a rămas blocată la Camera Deputaților încă din 2022. Aceasta este relevantă în cazul amortizării capitalului imobilizat, obligație prin care firmele care investesc în active corporale și necorporale recuperează treptat uzura lor fizică și morală.
Articolul continuă mai jos
Noul
proiect de lege trebuie să treacă de Parlament pentru a se aplica, acesta fiind inițiat în contextul în care
valoarea minimă de intrare a mijloacelor fixe n-a mai fost actualizată de peste zece ani. Totodată, propunerea vine și în contextul în care
în 2022 s-a mai încercat o măsură similară, doar că
proiectul respectiv a rămas blocat la Camera Deputaților.
Cea mai recentă actualizare a fost făcută de Guvern la 1 iulie 2013, prin Hotărârea 276/2013, atunci când valoarea minimă de intrare a fost majorată de la 1.800 la 2.500 de lei.
Cele două proiecte au abordări diferite: dacă cel vechi prevede că valoarea actuală
ar urma să fie dublată la 5.000 de lei, cel nou prevede un mecanism de
actualizare automată în funcție de cuantumul salariului minim brut pe țară (1,5 x salariul minim brut pe țară în vigoare la data intrării în patrimoniul contribuabilului).
Practic, dacă prima variantă păstrează regula actualizării periodice a sumei prin HG, cea de-a doua elimină complet această regulă. Însă rămâne de văzut dacă vreuna dintre propuneri va trece de Parlament și, dacă da, care anume.
Așa cum stabilește Legea 15/1994, companiile care
imobilizează capital în active corporale și necorporale supuse deprecierii, prin folosire sau în timp, calculează, înregistrează în contabilitate și recuperează uzura fizică și morală a acestora pentru refacerea capitalului angajat. Operațiunile respective sunt cunoscute ca amortizare a capitalului imobilizat.
„Agenții economici, indiferent de forma de organizare și de tipul de proprietate, precum și persoanele juridice fără scop lucrativ au obligația să evidențieze în contabilitate, în conturi distincte, mijloacele fixe și amortizarea acestora”, este subliniat în actul normativ.
Activele corporale aferente capitalului imobilizat sunt terenurile, inclusiv investițiile pentru amenajarea acestora și mijloacele fixe. Mijloace fixe sunt considerate obiectul (sau complexul de obiecte) ce se folosește ca atare și îndeplinește cumulativ două condiții - valoarea de intrare este mai mare decât valoarea stabilită de autorități (2.500 de lei, în prezent) și are o durată normală de folosire mai mare de un an.
„În terminologia contabilă, mijloacele fixe sunt definite ca imobilizări corporale ce produc beneficii economice în viitor. Acestea sunt proprietatea unei companii, care le deține pentru un interval de timp mai mare de un an. Mijloacele fixe sunt utilizate de organizația respectivă pentru a produce alte bunuri, pentru a presta anumite servicii. De asemenea, ele pot fi închiriate către terți sau pot fi puse în atingerea unor scopuri administrative”, scriau cei de la Ciel România într-un
amplu material despre mijloacele fixe și amortizarea lor.
Atenție! Pentru a se aplica, un proiect de lege trebuie adoptat de Parlament, promulgat prin decret prezidențial și publicat în Monitorul Oficial. Doar unul dintre cele două proiecte poate ajunge să se aplice, nu amândouă.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.