ACCES PREMIUM
De ce premium?
Catalogul mijloacelor fixe ar putea fi actualizat sau înlocuit, spune un secretar de stat în MF
Catalogul cu clasificarea și duratele normale pentru funcționarea mijloacelor fixe ar putea fi actualizat sau înlocuit, a anunțat recent un reprezentant al Ministerului Finanțelor (MF). Practic, autoritățile analizează în acest moment care ar fi cea mai bună variantă, în condițiile în care catalogul actual se aplică din 2005 și până acum a suferit numai două modificări punctuale.
Articolul continuă mai jos
„Acel tabel de clasificare a mijloacelor fixe n-a mai fost actualizat de foarte-foarte multă vreme. Și anumite elemente nici măcar nu se regăsesc. (...) Aici sunt două metode prin care putem să abordăm asta. Am putea să facem o reanalizare a tabelului. Din perspectiva capacității tehnice, nu mai beneficiem de suportul pe care l-am avut atunci când ministerul a emis [hotărârea în vigoare acum]... Este foarte greu, n-avem capacitatea administrativă să identificăm, tehnic, ca un inginer, ce elemente și ce durate de viață au.Aici suntem nehotărâți. Putem să trecem pe o abordare întâlnită în alte state membre în care nu se face trimitere la un catalog, ci se stabilesc, la modul mult mai general, durate de viață. Sau putem să păstrăm actualul tabel și să includem, pentru ce nu este în tabel, regula generală. Pentru că contribuabilii români sunt foarte atașați de acel tabel și nu știu dacă mișcarea bruscă în care renunțăm la el este cea mai potrivită. Eu, personal, tind către o alternativă în care să introducem o clasă «Și altele», adică ce nu se regăsește să fie stabilit într-un interval larg”, a declarat recent, la un eveniment online organizat de
PwC România,
Alin Chitu, Secretar de stat în cadrul MF.
Reprezentantul MF n-a detaliat nici cât ar putea să dureze analiza opțiunilor disponibile, nici când ar putea să vină ministerul cu o propunere concretă în spațiul public, sub forma unui proiect de act normativ.
Catalogul actual cu clasificarea și duratele normale pentru funcționarea mijloacelor fixe este prins în
Hotărârea Guvernului 2.139/2004, care se aplică din
1 ianuarie 2005, acesta înlocuind
vechiul catalog, ce se aplicase în perioada 1999 - 2004.
Din 2005 și până acum, catalogul mijloacelor fixe a suferit numai două modificări punctuale - prima în
2008 și a doua în
2022.
În altă ordine de idei, merită amintit că în Parlament se află un proiect de lege ce prevede că
valoarea minimă de intrare a mijloacelor fixe va crește de la 2.500 la 5.000 de lei. Aceasta este relevantă în cazul amortizării capitalului imobilizat, obligație prin care firmele care investesc în active corporale și necorporale recuperează treptat uzura lor fizică și morală.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.