ACCES PREMIUM
De ce premium?
Schimbare inutilă?
Una dintre problemele procedurii de soluționare a contestațiilor fiscale va rămâne chiar și după preluarea activității la MF, spun specialiștii
Deși Ministerul Finanțelor (MF) preia activitatea de soluționare a contestațiilor fiscale, unitățile Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) care au emis actele contestate vor fi în continuare cele care vor propune soluțiile. Specialiștii consultați de redacția noastră spun că aceasta era una dintre problemele pentru care s-a cerut mutarea soluționării contestațiilor la MF. Totuși, există speranța că această chestiune ar putea fi rezolvată în urma dezbaterilor publice.
Articolul continuă mai jos
Așa cum scriam recent, atunci când a apărut în dezbatere un
proiect de ordin al MF cu viitoarea procedură de soluționare a contestațiilor fiscale, contribuabilii vor depune în continuare contestațiile la organele fiscale care au emis actele administrativ-fiscale vizate. Iar
organele fiscale emitente vor analiza plângerile și vor spune celor din MF cum să le soluționeze.
„Deși decizia de mutare a competenţei de soluţionare a contestaţiilor de la ANAF către MF a fost, în general, salutată de mediul de afaceri, în speranța unui obiectivism mai mare în soluționarea contestațiilor fiscale, schimbarea pare să nu fi adus toate modificările așteptate. În esență, deşi avem de a face cu o translatare a activității de soluționare a contestațiilor de la ANAF la MF (păstrându-se posturile şi personalul din vechea structură), ne așteptăm ca anumite aspecte care știrbeau în trecut imparțialitatea organului de soluționare sub conducerea ANAF să fie eliminate.În mod evident, unul dintre aspectele care în trecut creau un dezechilibru între cele două părți din procedura contestației (contribuabilul, pe de o parte, și organul emitent al actului administrativ contestat, pe de altă parte) era reprezentat de faptul că organului fiscal emitent i se solicita să propună soluții asupra contestației formulată de contribuabil. Reamintim că, potrivit ordinului, referatul cu propuneri de soluţionare trebuie să cuprindă, printre altele, propuneri de soluţionare a contestaţiei, având în vedere toate argumentele contestatorului -- atât procedurale, cât şi pe fondul cauzei -- şi documentele în susţinere”, au precizat, pentru avocatnet.ro, specialiștii din cadrul Băncilă, Diaconu şi Asociaţii.
Practic, ANAF va păstra un atribut care ar trebui să revină exclusiv organului de soluționare din cadrul MF. În aceste condiții, este greu de crezut că activitatea de soluționare a contestațiilor fiscale va căpăta la MF imparțialitatea care este dorită, de fapt, de mediul de afaceri.
„Or, analizarea argumentelor contestatorului şi a probelor pe care își întemeiază susținerile trebuie să fie atributul exclusiv al organului de soluționare. Mai mult, un asemenea demers este și ineficient - cum ar putea fi de așteptat ca organul de inspecție să propună o altă soluție decât respingerea contestației și menținerea actelor emise de către acesta?”, spune sursa citată, indicând că autoritățile par să fie în continuare nepregătite pentru mutarea soluționării contestațiilor de la ANAF la MF. De ce? Pentru că termenul pentru această mutare a fost mutat de două ori înainte să fie fixat pentru 31 martie 2022, iar proiectul de ordin cu procedura n-a fost oficializat până acum.
Cu toate acestea, există speranța că, în urma dezbaterii publice a proiectului, cei din MF vor îndrepta problema procedurală în forma finală a documentului.
„Într-o notă oarecum pozitivă, putem spera că includerea acestor prevederi referitoare la formularea unor propuneri de soluționare a contestației fiscale în proiectul de ordin a fost doar «o preluare mecanică» din vechiul Ordin ANAF 3.741/2015 și că, în urma consultărilor publice şi a discuțiilor cu reprezentanții mediului de afaceri, aceste prevederi vor fi revizuite şi eliminate din forma finală a ordinului.Totodată, rămâne de văzut în ce măsură aceste sincope în mutarea activității de soluționare a contestațiilor la Ministerul Finanțelor şi modul de implementare a acesteia vor afecta termenul de emitere a deciziilor de soluționare a contestațiilor, precum și legalitatea acestora prin raportare la dreptul contribuabililor la un proces echitabil, în fața unui organ de soluționare imparțial”, au conchis cei de la Băncilă, Diaconu şi Asociaţii.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.