avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 757 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... instiintare AFP
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

instiintare AFP

1.instiintarea de nedepunere a unei declaratii ce este: decizie,act administrativ? am contestat si faptul ca aceasta nu era datata,nu avea nr de inregistrare , nu prevedea posibilitatea de a fi contestata, nici nu prevedea termenul de 15 zile intre instiintare si sanctiune- art.83.alin 4; iar in intampinare AFP a spus ca aceata nu era act administrativ,deci nu trebuia datata, inregistrata, etc.Dar decizia sau ce o fi nu are un art. care sa reglementeze si modul ei de intocmire/trimitere?
In intampinare spune ca nici instiintarea nici procesul verbal nu au stabilit obligatii de plata ci o sanctiune- deci nu era necesar termenul de 15 zile.Dar orice instiintare/notificare trebuie sa poata fi contestata,nu e nici un art. in civil care sa precizeze termenul legal de 15 zile?
2. pot fi trimise in acelasi plic un document din luna 01/2008- instiintarea, si altul din luna 06/2008- procesul verbal, de catre AFP,bineinteles?
Cel mai recent răspuns: ContSters42967 , utilizator 14:34, 8 Octombrie 2008
Instiintarea nu poate fi contestata. Nu exista prevedere legala in acest sens.
La intrebarea 2 raspunsul este negativ.
pentru intrebarea 2,exista vreun art. care sa prevada asta?
In codul fiscal sau unde sunt reglementate instiintarile/notificarile?
termenul legal de 15 zile este prevazut intre instiintare si sanctiune ?
Ordinului ministrului economiei si finantelor pentru modificarea si completarea Ordinului ministrului finantelor publioce nr. 1430/2004 privind emiterea prin intermediul mijloacelor informatice a unor acte administrative.

Prin Ordinul ministrului finantelor publice nr.1430/2004, au fost prevazute actele administrative emise prin intermediul mijloacelor informatice, in procesul de administrare a impozitului pe venit, valabile fara semntura si stampila organului emitent (deciziile de impunere anuala, documentele de compensare/restituire si instiintarile de plata).

In procesul de gestiune al declaratiilor fiscale, prin aplicatia informatica au fost prevazute functii prin care sunt identificati automat contribuabilii care nu respecta regimul depunerii declaratiilor fiscale: termen de depunere, corectitudinea si completarea rubricilor obligatorii.

In aceste situatii, sunt generate automat notificari specifice fiecarei situatii, care sunt comunicate prin posta contribuabililor. Aceste documente sunt semnate si stampilate de organul emitent.

Astfel, in procesul de gestiune a declaratiilor fiscale, sunt transmise, lunar, notificari pentru contribuabilii persoane juridice, precum si notificari anuale in cazul persoanelor fizice privind declaratiile de venit si platitorilor de venit cu regim de retinere la sursa.

Totodata, in procesul de administrare a impozitului pe venit, sunt emise in cursul anului decizii de plati anticipate cu titlu de impozit.

Avand in vedere numarul ridicat al actelor administrative mentionate mai sus care se emit cu ajutorul mijloacelor informatice, iar pe de alta parte faptul ca aceste documente rezulta in urma unui proces automat, nefiind necesara o verificare ulterioara a continutului acestora, Ordinul ministrului finantelor publice nr.1430/2004 se propune a fi modificat in sensul introducerii acestor documente in randul celor valabile fara semnatura si stampila organului fiscal emitent.

Prin eliminarea operatiunilor de semnare si stampilare a acestor documente, procesul de administrare ar deveni mai operativ.

Astfel, prin prezentul proiect de ordin se propune includerea in randul actelor administrative emise prin intermediul mijloacelor informatice valabile fara semnatura si stampila organului emitent a urmatoarelele acte administrative emise cu ajutorul mijloacelor informatice:

- Notificarile privind nerespectarea regimului de depunere a declaratiilor fiscale;
- Decizie de impunere privind veniturile din transferul proprietilor imobiliare din patrimoniul personal”, cod 14.13.02.13/10;
- Deciziile de impunere pentru plati anticipate cu titlu de impozit;
- Decizia de impunere anuala, cod 14.13.02.13/a;
- Instiintarea de compensare, cod 14.13.07.13/1;
- Instiintarea de restituire, cod 14.13.07.13;

- Documentul de restituire, cod 14.13.07.13/2;
- Instiintarea de plata, cod 14.13.09.99.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Exceptia prevazuta de art 42 alin 3 c.pr.fisc. f_karoly f_karoly daca somatia de plata si titlui executoriu emis prin intermediul mijloacelor informatice trimis prin posta la sediul firmei care urmeaza a fi executat dar care ... (vezi toată discuția)
Ajutor AnaR AnaR Buna Ziua. Imi puteti spune va rog in ce legislatie scrie ca un titlu executoriu trebuie stampilat.Am citit in codul de procedura fiscala la art.141 al(8), ... (vezi toată discuția)
Adresa emisa de directia impozite si taxe locale este un act administrativ? bamac bamac Buna ziua tuturor! Daca este cineva in masura sa ma lamureasca si pe mine cu o problema, i-as fi recunoscator. Ma intereseaza daca o adresa emisa de Directia ... (vezi toată discuția)