bamac a scris:
Buna ziua tuturor!
Daca este cineva in masura sa ma lamureasca si pe mine cu o problema, i-as fi recunoscator.
Ma intereseaza daca o adresa emisa de Directia impozite si taxe locale din cadrul unei primarii este sau nu un act administrativ? Vreau sa atac o astfel de adresa dar nu imi dau seama daca trebuie sa urmez calea contenciosului administrativ.
Potrivit Legii 554/2004, actul administrativ este actul unilateral cu caracter individual sau normativ, emis de o autoritate publica in vederea executarii ori a organizarii executarii legii, dand nastere, modificand sau stingand raporturi juridice.
In speta, eu am solicitat restituirea unei sume virate intr-un cont eronat si mi s-a comunicat printr-o adresa ca dreptul meu de a cere restituirea s-a prescris.
Considerati ca o astfel de adresa care face referire la Codul de procedura fiscala este sau nu un act administrativ, condorm definitiei acestuia in Legea 544/2004.
Va multumesc!
ARTICOLUL 41
Notiunea de act administrativ fiscal
In intelesul prezentului cod, actul administrativ fiscal este actul emis de organul fiscal competent in aplicarea legislatiei privind stabilirea, modificarea sau stingerea drepturilor si obligatiilor fiscale.
ARTICOLUL 42
Continutul si motivarea actului administrativ fiscal
(1) Actul administrativ fiscal se emite numai in forma scrisa.
(2) Actul administrativ fiscal cuprinde urmatoarele elemente:
a) denumirea organului fiscal emitent;
b) data la care a fost emis si data de la care isi produce efectele;
c) datele de identificare a contribuabilului sau a persoanei imputernicite de contribuabil, dupa caz;
d) obiectul actului administrativ fiscal;
e) motivele de fapt;
f) temeiul de drept;
g) numele si semnatura persoanelor imputernicite ale organului fiscal, potrivit legii;
h) stampila organului fiscal emitent;
i) posibilitatea de a fi contestat, termenul de depunere a contestatiei si organul fiscal la care se depune contestatia;
j) mentiuni privind audierea contribuabilului.
(3) Actul administrativ fiscal emis in conditiile alin. (2) prin intermediul mijloacelor informatice este valabil si in cazul in care nu poarta semnatura persoanelor imputernicite ale organului fiscal, potrivit legii, si stampila organului emitent, daca indeplineste cerintele legale aplicabile in materie.
(4) Prin ordin al ministrului finantelor publice se stabilesc categoriile de acte administrative care se emit in conditiile alin. (3).