La articolul 41^1, Legea 105/2022 stabilește cazurile în care sunt considerate ca întemeiate cererile de schimbare a numelui. Apoi, la litera c) a alineatului (2) din articolul amintit, legea prevede că o astfel de situație este și atunci “când, din neatenția ofițerilor de stare civilă ori ca urmare a necunoașterii reglementărilor legale în materie, au fost efectuate mențiuni greșite în registrele de stare civilă ori au fost eliberate certificate de stare civilă cu nume eronate, în baza cărora au fost eliberate alte acte”.
Astfel, cei ce sunt nevoiți să-și schimbe actele de stare civilă, respectiv certificatul de naștere sau pe cel de căsătorie, din cauza faptului că un reprezentant al statului a notat greșit numele pe document nu mai sunt nevoiți să publice cererea în Monitorul oficial și astfel pot obține mai repede noul document.
De asemenea, poate fi exceptată de la publicare, cu aprobarea șefului serviciului public comunitar județean de evidență a persoanelor, orice cerere de schimbare a numelui format din expresii indecente, ridicole ori transformat prin traducere sau în alt mod. Această posibilitate exista și înainte de apariția Legii 105/2022.
În toate celelalte situații pentru care se poate cere schimbarea de nume e necesară, în continuare, publicarea cererii în Monitorul oficial (modelul cererii poate fi descărcat de aici). Printre altele, schimbarea numelui se poate cere când o persoană a folosit, în exercitarea profesiei, numele pe care dorește să îl obțină, făcând dovada cu privire la aceasta, precum și asupra faptului că este cunoscută în societate sub acest nume, când are nume de familie sau prenume format din mai multe cuvinte și dorește simplificarea acestuia, când părinții și-au schimbat numele pe cale administrativă, iar copiii solicită să poarte un nume de familie comun cu al părinților lor, când prenumele purtat este specific sexului opus etc.
Publicarea cererii de schimbare de nume în Monitorul oficial nu implică o plată (a fost eliminată acum cinci ani, prin Legea 1/2017), dar obținerea unui exemplar al acestuia, da:
- în format electronic, transmis în ziua publicării, la adresa de e-mail comunicată - 8 lei;
- în format tipărit, expediat prin poştă, cu plata ramburs - 11,6 lei + taxe poştale, la adresa comunicată.
În plus, Legea 105/2022 stabilește că plastifierea certificatelor de naștere, căsătorie sau deces duce la anularea lor. Totodată, noua lege aduce o serie de noutăți legate de eliberarea certificatului de naștere al unui copil.
Comentarii articol (0)