Prin Legea nr. 105/2022, aplicabilă din data de 2 mai 2022, s-a extins lista cazurilor în care o persoană poate opta pentru un alt nume de familie ori pentru un alt prenume.
Primul caz se referă la situația în care o persoană este cunoscută după un anumit prenume pe care din punct de vedere legal nu îl are. Este considerată întemeiată în acest caz cererea persoanei respective de a i se adauga în actele de stare civilă și acest prenume. Adăugirea este valabil făcută doar cu respectarea numărului maxim de trei prenume admis.
Următorul caz se referă la schimbarea numelui de familie. Cererea este considerată întemeiată când soții sau unul dintre ei doresc/dorește să schimbe numele de familie pe care l-au/l-a purtat în timpul căsătoriei. Această schimbare se poate face cu respectarea dispozitiilor Codului civil, care la articolul 282 prevede că:
„Viitorii soţi pot conveni să îşi păstreze numele dinaintea căsătoriei, să ia numele oricăruia dintre ei sau numele lor reunite. De asemenea, un soţ poate să îşi păstreze numele de dinaintea căsătoriei, iar celălalt să poarte numele lor reunite.”
Altfel spus, soțul/soții care a/au făcut cererea pot opta pentru un nou nume de familie care să fie ori numele avut înainte de căsătorie, ori numele celuilalt soț, ori să opteze pentru numele lor de familie reunite. Această schimbare se poate face doar cu acordul celuilalt soț. Acordul poate fi dat fie în formă autentică prin act notarial, fie în fața ofițerului de stare civilă.
Al treilea caz se referă la divorț, când unul dintre soți dorește să renunțe la numele purtat în timpul căsătoriei. Acesta poate opta pentru numele dobândit la naștere sau pentru un nume purtat înainte de încheierea căsătoriei.
Ultimul caz nou adăugat se referă la situația copilului minor încredințat unuia dintre părinți. În această situație, părintele căruia i-a fost încredințat minorul, dacă se recăsătorește și își schimbă numele de familie, poate solicita ca minorul să poarte noul nume pe care părintele l-a dobândit în urma recăsătoririi. Schimbarea numelui minorului necesită un dublu consimțământ, atât al celuilalt părinte biologic, cât și al noului partener al părintelui care face această cerere. De asemenea, și, în acest caz, consimțământul celor două persoane menționate anterior trebuie dat fie în formă autentică prin act notarial, fie în fața ofițerului de stare civilă.
Lista detaliată a cazurilor în care o persoană poate cere schimbarea pe cale administrativă a prenumelui sau a numelui de familie se regăsește în articolul I punctul 52 din Legea nr. 105/2022.
Comentarii articol (0)