ACCES PREMIUM
De ce premium?
ANAF: Sistemul e-Transport va fi operaționalizat după ce se oficializează normele sale
e-Transport urmează să fie operaționalizat după ce Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) va aproba și oficializa ordinul cu normele de aplicare ale sistemului, au precizat reprezentanții instituției pentru avocatnet.ro, lucru care ar putea fi făcut chiar în această lună. În primă fază, e-Transport va fi opțional, dar se va trece la obligativitate de la 1 iulie 2022.
Articolul continuă mai jos
„Operaționalizarea e-Transport va avea loc în termenele prevăzute de articolul 15 din OUG 41/2022 - 15 zile de la data intrării în vigoare a OUG pentru ordinul președintelui ANAF prin care se stabilesc bunurile cu risc fiscal ridicat transportate rutier care fac obiectul monitorizării prin sistemul e-Transport, respectiv 30 de zile de la data intrării în vigoare a OUG pentru ordinul comun al președintelui ANAF și al Autorității Vamale Române referitor la procedura de aplicare a OUG și categoriile de vehicule utilizate pentru transportul bunurilor cu risc fiscal ridicat”, ne-a transmis
Sabina Zereș, Șef la Serviciul comunicare, relații publice și mass media din cadrul ANAF.
Până în momentul de față, ANAF a oficializat numai
ordinul care cuprinde lista bunurilor riscante. Este vorba de Ordinul 802/2022, care a apărut în Monitorul Oficial pe 3 mai 2022.
Normele procedurale ale sistemului e-Transport abia
au apărut aseară în dezbatere publică la ANAF. Acestea ar trebui să fie stabilite, conform termenului amintit de autorități, până pe 11 mai 2022.
Prin urmare,
ne putem aștepta ca e-Transport să devină operațional opțional în cursul lunii curente, dacă ANAF și Autoritatea Vamală Română vor aproba proiectul în termenul amintit și dacă, ulterior, nu va trece mult până la apariția actului normativ în Monitorul Oficial.
e-Transport va fi accesibil contribuabililor prin intermediul Spațiului Privat Virtual, iar transporturile de bunuri riscante vor trebui raportate, în anumite condiții, numai dacă sunt implicate vehicule de marfă care au cel puțin 3,5 tone.
Vizate sunt, în primul rând, bunurile riscante care pleacă din România către străinătate și cele care vin în România din străinătate. În al doilea rând, se declară bunurile riscante care sunt transportate în interiorul țării. Și, în fine, mai sunt vizate bunurile riscante care doar tranzitează România. Declararea în sistem
se face în funcție de traseul transportului.
Transporturile de bunuri riscante sunt identificate printr-un
cod unic generat de sistemul e-Transport, cunoscut sub denumirea de cod UIT.
e-Transport va fi opțional până la 30 iunie 2022, urmând ca de la
1 iulie 2022 să devină obligatoriu.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)