Potrivit ghidului de finanțare a programului, ce se regăsește în Ordinul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor nr. 2.261/2022, cei care vor casa o mașină mai veche de 15 ani vor primi 3.000 de lei pentru a-i folosi după bunul plac. La casat vor putea fi duse mașini mici, microbuze și chiar autoutilitare sau autospeciale ușoare.
Cei interesați să caseze mașinile vechi vor trebui să se adreseze primăriei din localitatea de domiciliu, primăriile urmând să-și recupereze o parte din sumele plătite celor ce au casat mașina de la autoritățile de mediu, prin depunerea unor cereri de finanțare.
După cum a anunțat miercuri AFM, programul Rabla Local nu va fi lansat în acest an, ci în prima parte a anului 2023, deoarece, până atunci, se dorește simplificarea procedurilor "de accesare a proiectelor finanțate din Fondul pentru mediu prin descentralizarea unor programe, cu ajutorul primăriilor care se vor implica direct în analiza și implementarea proiectelor, așa cum este cazul Programului de casare a autovehiculelor uzate".
În plus, AFM anunță că se lucrează la modificarea ghidului de finanțare aferent acestui program, cel mai probabil, pentru a micșora finanțarea pe care trebuie s-o asigure primăriile, astfel încât programul să se poată desfășura în cât mai multe localități.
Perioada și modalitatea de depunere a cererilor de finanțare, însoțite de documentația aferentă, vor fi stabilite prin dispoziție a președintelui AFM.
După lansarea programului, AFM recomandă persoanelor fizice interesate să se înscrie în Rabla Local să:
- verifice dacă primăria pe raza căreia își au domiciliul participă în cadrul acestui program;
- caseze și să radieze autovehiculul uzat numai după ce se asigură că primăria localității pe raza căreia își au domiciliul participă în program.
Potrivit Ordinului 2.261/2022, cei ce vor dori să-și caseze mașina veche vor trebui să se adreseze primăriei de domiciliu. Pentru a putea cere stimulentul pentru casare, proprietarul unei mașini vechi va trebui să îndeplinească următoarele condiții:
- să aibă domiciliul sau reședința în România, pe raza primăriei la care face solicitarea;
- să dețină un autovehicul uzat înmatriculat pe numele său de cel puțin cinci ani și să fie în evidențele fiscale ale primăriei respective;
- să nu aibă restanțe la plata taxelor, impozitelor, amenzilor şi contribuţiilor către bugetul de stat și cel local;
- să nu folosească aceeași mașină pentru a obține diverse alte finanțări, inclusiv prin Rabla Clasic sau Rabla Plus;
- să nu aibă condamnări definitive pentru infracţiuni împotriva mediului.
Apoi, ghidul de finanțare stabilește și condițiile pe care trebuie să le îndeplinească mașina pentru a putea fi casată prin programul Rabla Local:
- să fie înregistrată în evidențele primăriei la care se face solicitarea;
- să aibă, la data solicitării, o vechime mai mare sau egală cu 15 ani, calculată de la anul fabricației;
- să aibă o normă de poluare Euro 3 și/ sau inferioară;
- conține componente esențiale (motor, transmisie, tren de rulare, caroserie, șasiu, precum și echipamente electronice de gestionare a funcțiilor autovehiculului și dispozitive catalizator, dacă acestea au fost prevăzute din fabricație).
Comentarii articol (63)