Prin acest nou program, cei ce vor casa și radia din circulație mașini vechi poluante, adică cu normă de poluare mai mică de Euro 3 și mai vechi de 15 ani, vor putea primi, de la primăria de domiciliu, un stimulent financiar în valoare de 3.000 de lei.
Beneficiarii stimulentului de casare nu vor avea obligații în ceea ce privește utilizarea banilor obținuți la casarea mașinii, adică nu vor fi obligați să-i folosească, de pildă, la cumpărarea uneia noi. În schimb, vor avea o interdicție: nu vor putea cumpăra, timp de trei ani de la obținerea banilor, o mașină cu normă de poluare Euro 4 sau mai mică.
Mai exact, potrivit ghidului de finanțare a programului Rabla Local, orice persoană ce va obține cei 3.000 de lei pentru casarea unei mașini vechi va trebui să se angajeze “că nu va achiziționa un autoturism cu norma de poluare Euro 4 și/ sau inferioară în termen de 3 ani de la primirea stimulentului pentru casare”.
Monitorizarea respectării acestei interdicții va fi făcută de Administrația Fondului de Mediu (AFM) prin verificarea și cu ajutorul primăriilor care vor acorda acești bani. În realitate, verificarea respectării acestei interdicții ar putea fi dificil de pus în practică, deoarece cei care vor primi acești 3.000 lei ar putea folosi suma pentru achiziția unei alte mașini poluante, dar nu în nume propriu. De exemplu, partenerul/partenera celei/celui care primește stimulentul de casare folosește acei bani pentru a cumpăra o nouă mașină poluantă și astfel înmatricularea nu se face pe numele celui care a primit cei 3.000 lei.
Cumpărarea unei mașini se face printr-un contract de vânzare-cumpărare, care este un înscris sub semnătură privată și care nu este înregistrat în vreun registru oficial al tranzacțiilor auto.
Condițiile pe care va trebui să le îndeplinească o persoană ce va dori să obțină stimulentul pentru casarea unei mașini în cadrul programului Rabla Local sunt:
- să aibă domiciliul sau reședința în România, pe raza primăriei la care face solicitarea;
- să dețină un autovehicul uzat înmatriculat pe numele său de cel puțin cinci ani și să fie în evidențele fiscale ale primăriei respective;
- să nu aibă restanțe la plata taxelor, impozitelor, amenzilor şi contribuţiilor către bugetul de stat și cel local;
- să nu folosească aceeași mașină pentru a obține diverse alte finanțări, inclusiv prin Rabla Clasic sau Rabla Plus;
- să nu aibă condamnări definitive pentru infracţiuni împotriva mediului.
Deși ghidul de finanțare a fost oficializat, demararea efectivă a programului va fi anunțată de AFM.
Comentarii articol (40)