Modelul și instrucțiunile integrale ale declarației unice (formularul 212) sunt incluse anul acesta în Ordinul Fiscului 2.127/2021, iar versiunea pentru depunerea online a formularului este aici.
În acest context, ANAF a publicat zilele trecute, pe canalul propriu de YouTube, patru ghiduri video cu instrucțiuni pentru completarea declarației unice pentru anumite tipuri de venituri:
- declararea veniturilor profesorilor obținute din meditații:
- declararea veniturilor obținute din activități de înfrumusețare:
- declararea veniturilor obținute din chirii (euro și lei):
Referitor la primele două tipuri de venituri, ANAF a publicat recent și ghiduri electronice în care detaliază obligațiile fiscale aferente. Acestea pot fi găsite aici (meditații) și aici (înfrumusețare sau întreținere corporală) și cuprind informații inclusiv despre înregistrarea fiscală sau aspecte ce țin de TVA și folosirea caselor de marcat.
Declarația unică se depune anual din două motive. Primul este definitivarea situației pe anul anterior - adică se stabilesc concret veniturile obținute în 2021 și taxele aferente, în măsura în care persoanele fizice au activat în acea perioadă. Al doilea este estimarea situației preconizate în anul curent - adică se estimează cam ce venituri urmează să fie obținute și ce taxe aferente ar fi.
Astfel, până la 25 mai 2022, persoanele fizice vor depune declarația unică și vor plăti efectiv taxele aferente veniturilor din anul 2021. Taxele aferente veniturilor din 2022 vor fi plătite până la 25 mai 2023, dată până la care se va ști și se va declara situația finală pentru 2022.
Indiferent de nivelul veniturilor, se datorează impozitul pe venit, în cotă de 10%. Dacă nivelul veniturilor atinge plafonul de 12 salarii minime brute (în 2022 se aplică un plafon de 30.600 de lei), atunci se datorează la stat inclusiv contribuțiile sociale pentru pensii (în cotă de 25%) și sănătate (în cotă de 10%). Dacă veniturile sunt sub plafon, cele două contribuții sunt opționale.