Transelectrica va publica, cel mai târziu sãptãmâna viitoare, anunþul de selectare a consultantului internaþional, care va trebui sã elaboreze un studiu privind viabilizarea sistemului energetic românesc, a declarat, luni, pentru NewsIn, directorul general al companiei, Stelian Gal.
"Caietul de sarcini este gata, mai sunt câteva documente de avizat ºi urmeazã sã publicãm anunþul sãptãmâna viitoare, cel mai târziu. Eu sper sã-l publicãm pânã la sfârºitul acestei sãptãmâni", a mai spus Gal.
Reprezentanþi ai Ministerului Economei ºi Comerþului (MEC) au declarat pentru NewsIn cã pânâ în prezent trei companii internaþionale de consultanþã, printre acestea ºi AT Kearney, au depus scrisori de intenþie exprimându-ºi interesul pentru a participa la elaborarea acestui studiu.
Oficialii Comisiei Europene au recomandat României sã restructureze sistemul energetic naþional lãsând piaþa sã decidã noua arhitecturã ºi nu forþat, prin adoptarea unui act normativ, a declarat, recent, agenþiei NewsIn, ministrul economiei ºi comerþului, Codruþ ªereº.
"Reprezentanþii Comisiei Europene de la Directoratul pentru competiþie ºi cel pentru energie ne-au spus cã putem restructura sistemul energetic prin mecanismele create de piaþã. De exemplu, un mecanism creat de piaþã este lansarea la privatizare a producãtorilor de energie, procedeu prin care ajungi la o altã structurã. Trebuie sã începem sã privatizãm ºi nu sã facem restructurare forþatã, pe hârtie", a spus ministrul economiei. Întrebat de NewsIn dacã renunþã la ideea unirii structurilor termo cu cele hidro, ªereº a afirmat cã va lãsa piaþa sã decidã. "Dacã un investitor cumpãrã o termocentralã ºi vrea sã o lege cu o hidrocentralã este liber sã o facã", a explicat ministrul.
"Consultantul internaþional pe care îl va angaja, în scurt timp Transelectrica ne va spune cum sã viabilizãm sectorul energetic. El va lua în calcul ce s-a întâmplat în sistemul energetic românesc în ultimii 16 ani ºi va fixa niºte direcþii de dezvoltare. Consultantul este necesar pentru cã nu s-a fãcut un astfel de studiu în România, nu avem nimic argumentat, profesionist, care sã ne spunã din 2007 încolo cum ar trebui sã se petreacã lucrurile în sistem în niºte condiþii de liberalizare ºi în condiþiile Cartei Verzi a Uniunii Europene", a mai afirmat ministrul Economiei.
La mijlocul lunii trecute, oficiali ai MEC declarau pentru NewsIn cã ministerul intenþioneazã sã organizeze o licitaþie internaþionalã pentru alegerea unui consultant care sã elaboreze un studiu ce va sta la baza restructurãrii sistemului energetic.
"Cât mai curând trebuie sã dãm anunþul ºi sã alegem un consultant internaþional care sã decidã cele mai bune cãi de restructurare a sistemului energetic. Înainte de sfârºitul anului, peste aproximativ trei-patru luni, vrem sã avem soluþii pentru reorganizarea sistemului", spuneau sursele citate. Potrivit acestora, "cel mai probabil, consultantul internaþional va continua munca fãcutã de ISPE (Institutul pentru Studii ºi Proiectãri Energetice, n.red.) pentru cã este o muncã bine fãcutã".
Studiul va fi finanþat integral de Transelectrica, transportatorul de electricitate aprobând în Consiliul de Administraþie alocarea unei sume maxime de 400.000 de euro pentru plata consultantului.
"Studiul este plãtit de Transelectrica iar cei 400.000 de euro au fost prinºi în programul nostru de investiþii. Plãtim acest studiu pentru cã noi suntem singura companie care rãspundem de siguranþa sistemului energetic. Restructurarea va permite funcþionarea în siguranþã a sistemului precum ºi dezvoltarea acestuia", declara la momentul respectiv directorul general al Transelectrica, Stelian Gal. Potrivit acestuia, Transelectrica împreunã cu producãtorii de energie electricã au realizat deja o schiþã a caietului de sarcini pentru selectarea consultantului.
"Acest proiect al caietului de sarcini este la producãtori pentru observaþii ºi trebuie spus cã el þine cont de strategia Guvernului de dezvoltare pânã în 2025", mai spunea Gal.
ISPE a elaborat ºase scenarii pentru restructurarea sistemului energetic care propuneau formarea prin comasare a unor structuri termo-hidro-nuclear în care erau incluse sau nu ºi complexele energetice Turceni, Rovinari ºi Craiova. Ministrul Economiei ºi Comerþului, Codruþ ªereº, a declarat la acel moment cã respectivele companii, rezultate prin comasare, duceau la reducerea concurenþei pe piaþã ºi ar fi fost criticate de Comisia Europeanã care are cu totul alte strategii.
Comentarii articol (0)