ACCES PREMIUM
De ce premium?
Înmânarea exemplarului CIM salariatului: Cum faci dovada în funcție de tipul semnăturii folosite
Lipsa dovezii înmânării exemplarului contractului individual de muncă (CIM) salariatului este una dintre amenzile aplicate de inspectorii teritoriali de muncă (ITM), iar cum Codul muncii nu impune și o anumită formă în privința acestei dovezi, pot apărea câteva nedumeriri legată de această sancțiune.
Articolul continuă mai jos
Un contract individual de muncă trebuie să fie elaborat și semnat în două exemplare, dintre care unul să rămână la angajator,
iar celălalt la salariat. Doar pentru ca a fost semnat CIM-ul nu înseamnă că salariatul nu trebuie să primească un astfel de exemplar. Această prevedere nu se regăsește în Codul muncii, însă este în Codul de procedură civilă:
„Înscrisul sub semnătură privată, care constată un contract sinalagmatic, are putere doveditoare numai dacă a fost făcut în atâtea exemplare originale câte părţi cu interese contrare sunt".
Mai mult, semnarea și înmânarea unui exemplar salariatului trebuie făcute înainte de începerea efectivă a activității de către salariat.
Dar cum ar putea dovedit, în eventualitatea unui control ITM sau în cazul în care se ajunge la un conflict de muncă cu salariatul, că exemplarul CIM a fost înmânat de fapt?
"În cazul relațiilor de muncă, angajatorul este cel care se asigură că, în primul rând, își execută corect și la timp obligațiile, dar și că poate proba aceste lucruri. Cea mai utilizată formă la încheierea contractului de muncă este cea în format fizic, cu semnătură olografă, iar, în acest caz, pe exemplarul angajatorului ar trebui să existe și confirmarea că salariatul a primit un exemplar", a explicat, pentru redacția noastră,
Dan Năstase, consilier juridic specializat în relații de muncă.
Dacă discutăm despre CIM-urile semnate cu semnătură electronică, atunci există corespondența prin poștă electronică, însă pe baza principiului bunei-credințe, salariatul ar trebui să confirme recepționarea documentului, mai spune Dan Năstase.
"Sigur, în momentul în care îi transmite angajatorului contractul semnat, se poate și presupune că a păstrat sau că este în posesia unui exemplar. Aici ar trebui precizat că se va ține cont de ordinea semnării, în sensul că ambele părți trebuie să se afle în posesia unui exemplar care conține ambele semnături", a completat consilierul.
Acesta subliniază că fișa postului urmează același regim, adică trebuie să fie comunicată salariatului în același timp cu contractul individual, fie că se numește anexă sau element al contractului, potrivit art. 17 alin. (4) din Codul muncii, cu excepția microîntrepriderilor.
"Exemplarul pe care trebuie să îl înmâneze salariatului trebuie să conțină și numărul din registrul electronic de evidență a salariaților, adică să fie completat conform OMMSS 64/2003. Dacă discutăm despre bună-credință și informare, se poate comunica ulterior și dovada transmiterii registrului, adică faptul că a fost înregistrat conform dispozițiilor legale, însă nu discutăm despre o obligație în sine", a detaliat consilierul juridic.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.