Soldul împrumuturilor acordate populaþiei de cãtre bãncile comerciale în luna iunie 2006 este aproape dublu faþã de cel înregistrat în ianuarie. Dacã, la începutul anului, creditele pe termen scurt, mediu ºi lung însumau 7,7 miliarde RON, în luna iunie s-a ajuns la peste 12,7 miliarde RON, potrivit datelor publicate, ieri, pe site-ul Bãncii Naþionale a României.
Creditele pe termen lung s-au triplat
Cea mai spectaculoasã creºtere este cea înregistratã la categoria împrumuturilor pe termen lung, adicã pentru mai mult de 10 ani. Dacã în ianuarie soldul acestora era de 3,7 miliarde RON, în iunie a crescut pânã la 8,4 miliarde RON. Pentru termen scurt (pânã la 5 ani), populaþia a ridicat din bãnci, în ianuarie, împumuturi în valoare totalã de 1,3 miliarde RON, iar în iunie - de 1,8 miliarde RON. Doar volumul creditelor pe termen mediu (între 5 ºi 10 ani) a înregistrat o uºoarã scãdere, de la 2,59 miliarde RON, în ianuarie, la 2,45 miliarde RON, în iunie.
Se înmulþesc ºi incidentele de platã
Numãrul total al titularilor de cont care au generat incidente de platã a crescut, potrivit datelor BNR, de la 3.486, în ianuarie, la 3.787, în iunie. Iar numãrul persoanelor aflate în interdicþie bancarã a ajuns, în iunie, la 540 (în ianuarie erau 497 de persoane în aceastã situaþie). În prima lunã de varã, restanþele acumulate de români au depãºit 270 milioane RON, cele în valutã depãºindu-le cu aproape 46 milioane echivalent în lei pe cele acordate în lei.
Depunerile la termen, în scãdere
Valoarea economiilor românilor în depozitele la termen a scãzut, în luna iunie 2006, în timp ce disponibilitãþile la vedere au crescut cu mai mult de 5,5%. Valoarea depozitelor la termen în lei a ajuns la 34,8 miliarde RON (în scãdere cu 2,2% faþã de luna anterioarã), în timp ce depozitele la termen în valutã s-au cifrat la 5,11 miliarde de euro (17,91 miliarde de lei). În acelaºi timp, disponibilitãþile la vedere în lei s-au cifrat la 16,17 miliarde de lei, iar cele în valutã s-au cifrat la 2,62 miliarde de euro. Certificatele de depozit în lei au însumat, în iunie, 2,04 miliarde RON, iar valoarea celor în valutã s-a ridicat la 219 milioane de euro.
BNR se supãrã, bancherii se bucurã
Dacã pentru Banca Centralã creºterea creditului neguvernamental constituie un motiv permanent de îngrijorare, bancherii considerã acest avans ca fiind un lucru îmbucurãtor, mai ales în contextul în care, la acest capitol, suntem în continuare codaºii Europei. "Nivelul creditelor acordate populaþiei este încã sub 10% din PIB, foarte puþin în comparaþie cu ceea ce se întâmplã în alte þãri europene", ne-a declarat preºedintele Bancpost, Mihai Bogza. El a precizat cã existã þãri, între noile membre ale UE, în care numai valoarea creditelor ipotecare sunt de 30-40% din PIB, faþã de doar 2,5% din PIB, atât cât era, la sfârºitul lunii iunie a.c., în România. "Aceastã tendinþã de creºtere a creditelor acordate populaþiei nu are de ce sã ne îngrijoreze, în contextul în care baza de pornire este foarte micã, iar potenþialul - extrem de mare", a mai explicat oficialul Bancpost.
Comentarii articol (0)