ACCES GRATUIT
Interviu Pierre Andrieu: Rusia nu va mai putea avea pretenții de putere globală. Echilibrul motorului franco-german și poziția UE în ecuația mondială
Ambasadorul Pierre Andrieu e unul dintre cei mai experimentați diplomați pe spațiul estic, martor al schimbărilor și convulsiilor din ultimii 20 de ani: are o experiență de patru decenii în sânul diplomației franceze, făcând parte din celebrul corp al „cadrelor pentru Orient”. După mai multe posturi în Europa de Est și de Nord (Bulgaria, Finlanda și Rusia), a fost ambasador în Tadjikistan (2003-2006), apoi în Republica Moldova (2007-2011) și ambasador pentru Parteneriatul Oriental și Marea Neagră (2014-2016), în această ultimă calitate deținând și funcția de copreședinte al Grupului de la Minsk – organism al OSCE pentru reglementarea conflictului din Nagorno-Karabah.
Articolul continuă mai jos
Vorbitor de rusă și chineză, ambasadorul Andrieu predă la Sciences Po Paris un curs despre relațiile dintre Rusia și China. Este deci bine plasat ca observator al ramificațiilor războiului din Ucraina.
Diplomatul consideră că ne aflăm în fața unui eveniment cu impact asupra ordinii internaționale, care marchează, de fapt, o nouă ordine în care Rusia își va pierde amprenta de putere mondială. În noua ordine internațională, Statele Unite vor avea o prezență mai echilibrată, între Indo-Pacific și Europa, dezideratul de Uniune Europeană geopolitică realizându-se sub egida NATO.
În ce măsură războiul din Ucraina este pentru Rusia doar o afacere regională și cum se așteaptă ca acest conflict să influențeze ordinea internațională?Ambasadorul Pierre Andrieu: Cred că această criză are darul de a bulversa sistemul internațional, începând cu ordinea europeană.
După cel de Al Doilea Război Mondial se ajunsese la construcția unei ordini mondiale care era destul de stabilă și care, în Europa, ajunsese să însemne respectarea frontierelor internaționale – în ciuda suveranității limitate și a intervențiilor care avuseseră loc în Ungaria, în 1956 și în Cehoslovacia, în 1968 – și la care atât Estul, cât și Vestul căzuseră de acord și chiar o instituționalizaseră prin semnarea actului de la Helsinki din 1975.
Acum acest întreg eșafodaj juridic a fost distrus sau nu mai este recunoscut de una dintre părțile semnatare, Rusia. Această nouă situație intervenită în ordinea europeană, am putea spune chiar dezordinea europeană din Est, se repercutează și în alte părți ale lumii, în sensul accentuării competiției bazate strict pe raporturile de forță.
Citește articolul integral pe cursdeguvernare.ro.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)