avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 123 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Legislaţie europeană, CEDO, UE, ... Dreptul International: recunoasterea dreptului de ...
Discuție deschisă în Legislaţie europeană, CEDO, UE, proceduri europene

Dreptul International: recunoasterea dreptului de proprietate al unei familii istorice

Buna seara,va abordez cu o problema cred eu mai delicata fata de ceea ce probabil sunteti obisnuiti deja si anume:
Sunt descendentul unei familii ce a detinut sub proprietate (conform actului de vanzare-cumparare semnat prin 1854) un intreg judet in RM. Judetul a fost pierdut dupa cel de-al 2-lea razboi mondial conform evenimentelor istorice pe care probabil le cunoasteti,ulterior familia fiind deportata in lagare iar care au scapat au ajuns in Romania si Europa.
Dupa cum stiti,statul roman a avut o "actiune" de despagubire a fostilor proprietari de bunuri mobile si imobile pierdute dupa razboi dar familia mea nu a putut depune actele la timp deoarece accesul la arhive era restrictionat...probabil subintelegeti de ce iar in polemici nu gasesc motivul sa intru.
Dupa multi ani de la "actiunea" statului roman,usor/incet dar sigur am reusit sa adun destule dovezi legate de familia mea si respectiva proprietate (mosie) dar deja am pierdut termenul de a mai depune dosarul pentru o amarat despagubire.
Luand in calcul cele de mai sus,am incercat sa aflu informatii de la "Europa Direct" privind Conventia de la Montevideo (pentru cunoscatori) iar raspunsul unor simplii angajati romani ai UE (precizez ca nu Forum) a fost ca problema mea intra in sfera dreptului international... I-am sunat si i-am intrebat ce inseamna pentru ei dreptul international dar nu am primit niciun raspuns pentru ca ei (cel putin romanasii nostri de acolo) nu au voie/dreptul sa dea informatii ! Interesant.
Iata ca am ajuns pe acest site/forum intrebandu-va:
-ce este dreptul international
-la cine te adresezi pentru dreptul international
-cine trebuie sa recunoasca Conventia de la Montevideo? Desi noul stat nu trebuie sa fie recunoscut din start (ciudat nu?)
-cine trebuie sa recunoasca dreptul meu asupra unei proprietati care atat in trecut cat si in prezent are populatie,industrie,scoli,biserici etc
Precizez ca nu am apelat la instante pana acum,e pierdere de timp si bani (vorbind de instante din Romania sau RM)
Mai precizez ca proprietatea in cauza are act de vanzare-cumparare cat si familia este atestata istoric ! Deci nu se umbla cu gainarii cum probabil cunoasteti...
Va multumesc !

Observ ca subiectul meu a fost mutat in "Legislatia Europeana" desi cititorul postarii mele care m-a mutat aici nu a fost atent la faptul ca Europa (ca tot intreg) zic eu,se dezice de vreo obligativitate de a-mi reprezenta drepturile:) deci nu stiu daca chiar mai intra in "Legislatia Europena", "CEDO" etc... Asta fiind si motivul postarii in sectiunea "dreptul proprietatii" :)
Ultima modificare: Miercuri, 6 Noiembrie 2013
montecristo, utilizator
-ce este dreptul international
Dreptul internațional reprezintă cadrul legislativ care reglementează relațiile între state sau între persoane sau entități de naționalități diferite. Dreptul internațional poate fi împărțit în două categorii : dreptul internațional public și dreptul internațional privat. Atunci când se folosește expresia drept internațional se face, de obicei, referire la dreptul internațional public.

-cine trebuie sa recunoasca Conventia de la Montevideo? Desi noul stat nu trebuie sa fie recunoscut din start (ciudat nu?)
Convenţia privind drepturile şi îndatoririle statelor, încheiată la Montevideo în 1933, între Statele Unite ale Americii şi statele din America Latină, prevede în acest sens în art. 1 că statul, ca subiect de drept internaţional, trebuie să întrunească următoarele caracteristici:
a) o populaţie permanentă;
b) un teritoriu determinat;
c) un guvern;
d) capacitatea de a intra în relaţii cu alte state.
Recunoşterea internaţională a statelor - Înfiinţarea unui stat prin întrunirea elementelor sale constitutive trebuie recunoscută ca atare de către comunitatea internaţională. Numai în acest fel înfiinţarea statului este opozabilă altor subiecte de drept internaţional.


Corect Freeelis ! Multumesc pentru raspuns si apreciez lucrul asta dar (nu ca te contrazic) raspunsul oficial (prin e-mail) al "Europei" (Europa Direct) a fost ca: problema mea este de sfera dreptului international.
Pai eu,ca civil,cum imi pot sustine,invoca dreptul international?asta insemnand in fata unui plen...atata timp cat sa zicem HAGA sau Curtea Internationala de Justitie (parca) judeca doar spetele dintre doua state ?
De asemenea Conventia de la Montevideo spune una , Unite Nation cam contrazice Conventia desi parca si USA este in UN (USA fiind creatoarea Conventiei...daca nu ma insel).
Mai precizez ca nu se poate pune problema unui referendum deoarece judetul este supus coruptiei iar eu nu sunt persoana publica (pentru o oarecare posibilitate).
Singura solutie o vad: recunoasterea dreptului de proprietate , invocarea Conventiei , intrarea in legalitate conform solicitarilor ONU , UN , UE..de ce nu...dar usor de zis dar greu de aplicat...:(
Precizez ca judetul in cauza ar avea statutul Principatului Monaco (aproximativ)...
Poate intra in sfera dreptului international privat si nu a dreptului international public.
In conditia in care intra in dreptul international privat:
-cum se ajunge acolo? (Site oficial,potentiali avocati etc)
-ce se judeca acolo? (Dreptul asupra proprietatii,recunoasterea Conventiei?)
Stimat forumist,

Din păcate, în înțelesul jurisprudenței Curții Europene a Drepturilor Omului referitoare la dreptul de proprietate, ocrotit de Art. 1 al Protocolul 1 Adițional la Convenție,

mă tem că nu ați avea un ,,bun,, - ori o speranță legitimă de dobândire a sa.

Ca argument, înțeleg să mă refer la Cauza Prințului Hans-Adam II de LIECHTENSTEIN v. Germania, Cauza nr. 42527/98, Hotărârea (Mare Cameră) din data de 12/07/2001.

Vă invit, deci, să aveți în vedere, în special, constatările CEDO așa cum reies din para 83:

,,Curtea observă că, potrivit jurisprudenței constante a Curții, noțiunea de ,,posesie,, poate incude posesia actuală ori creanțe, inclusiv cereri în privința cărora aplicantul poate argumenta că are, cel puțin, o speranță legitimă de obținere efectivă a proprietății.

În schimb, speranţa de a i se recunoaşte un vechi drept de proprietate, a cărui exercitare efectivă nu a mai fost posibilă o perioadă îndelungată, nu poate fi considerat ca \"bun\" în înțelesul Articolului 1 din Protocolul 1 Adițional la Convenţie, nici drept creanță.,,


Per a contrario, în ceea ce privește cauzele de restituire a proprietăților în România, situația celor care au câștigat la CEDO era diferită de cea a dvs: se aveau în vedere drepturi recunoscute ca principiu de legile ori organismele statului intervenite după aderarea la Convenție -1994, sau alterări ale principiului securității hotărârilor judecătorești.

Ca exemplu, despre problema recunoșterii prin lege a proprietăților pierdute, în cazul Legii 10, Curtea Europeană, pentru a porni de la premisa existenței bunului/speranței legitime, condiționează recunoașterea legală de introducerea notificării în termenul prevăzut de Lege.

Prin urmare, în astfel de cauze, baza de pornire este inadmisiblitate pe criteriul vechiului drept de proprietate neexercitat de mult timp. Subsecvent, se analizează intervenirea unei recunoașteri a dreptului după ratificarea Convenției, ori alterării aleprincipiului securității raporturilor juridice (cum a fost în Cauza Brumărescu).

Oricum, sfatul meu este strict de principiu. Va trebui să aveți în vedere faptul că nu cunosc toate circumstanțele cazului dvs.

Cu stimă.
Ultima modificare: Joi, 7 Noiembrie 2013
andreigrigoriu, moderator

Alte discuții în legătură

Crimeea - viitor tinut rusesc ? POPA GHEORGHE POPA GHEORGHE Ucraina, planul secret al lui Putin de Edward Luttwak Anunţat de mult, planul rus pentru împărţirea Ucrainei merită un răspuns mai serios decât ... (vezi toată discuția)
Monarhia nu poate sa revina in romania! cine au fost monarhii din romania si ce s-a intamplat in fapt. rodica_post rodica_post Regele Mihai aşteaptă să i se pună tronul în braţe. Mai are de aşteptat,pentru că ,se pare ca nici acum nu şi-a dat seama de ce monarhia a ieşit ... (vezi toată discuția)
Cetatenie romana Oleg Popescu Oleg Popescu Intrebare: Poate oare Statul Roman sa retraga unui cetatean roman cetatenia romana, care el a dobandit-o prin nastere? Merge vorba despre bunicul meu, Popescu ... (vezi toată discuția)