ACCES PREMIUM
De ce premium?
Impozitul redus la câștigurile din vânzarea de acțiuni nu se va aplica și celor ce investesc pe cont propriu
Persoanele fizice care obțin câștiguri din vânzarea titlurilor de valoare (printre care și acțiunile la societăți) vor beneficia, din 2023, de o cotă redusă a impozitului pe venit numai dacă apelează la intermediari, atenționează specialiștii. Cei care investesc pe cont propriu vor datora cota-standard a impozitului pe venit.
Articolul continuă mai jos
Așa cum scriam recent,
Legea 142/2022 a introdus două mari noutăți, ce se vor aplica din
ianuarie 2023.
Prima este
scăderea impozitului datorat la stat pentru câștigurile obținute din vânzarea titlurilor de valoare, dacă tranzacțiile sunt făcute prin intermediari - 1% pentru titlurile deținute peste 365 de zile sau 3% pentru titlurile deținute mai puțin de 365 de zile (față de 10%, cota-standard).
A doua este
transferul obligațiilor fiscale de la persoana care investește la intermediar - persoanele fizice care investesc la bursă vor scăpa de grija declarării, prin declarația unică, și a plății impozitului.
Automat,
cei care fac investiții pe cont propriu, fără a apela la intermediari,
nu vor beneficia de acest regim fiscal simplificat, atenționează cei de la KPMG România. Practic, vor putea exista situații în care persoanele fizice plătesc un impozit mai mic, iar altele în care plătesc un impozit mai mare.
„Observăm din textul legii că tratamentul fiscal favorabil (cotele de impozitare reduse) se aplică doar în cazul tranzacțiilor derulate prin intermediari din România sau nerezidenți care au în România un sediu permanent ce are calitatea de intermediar. În restul cazurilor, cota de impozitare rămâne aceeași (10%), ceea ce poate fi considerat discriminatoriu. Se poate ajunge în situații în care pentru același venit, din aceeași sursă, cota de impozitare să fie diferită”, a atras recent atenția
Mădălina Racovițan, Tax Partner la KPMG.
În același timp, specialista a subliniat că, deși inițiatorii legii doreau stimularea investițiilor pe bursa românească, actul normativ prevede că același regim fiscal simplificat se aplică și celor care fac investiții pe piețele străine:
„Scopul legii este de a stimula bursa internă, atragerea de investitori și creșterea finanțării companiilor rezidente în România. Însă, așa cum este formulată legea, tratamentul fiscal favorabil nu are legatură cu piața/bursa și nici cu emitentul titlului respectiv (cel puțin pentru valorile mobiliare), astfel, în practică, pot fi situații în care un investitor tranzacționează printr-un broker din România titluri ale unor companii străine, pe piețe străine, beneficiind de cotele favorabile de impozitare.”
Citește mai mult despre
titluri de valoare,
investitii,
venituri din investitii,
investitor individual,
impozit pe venit,
castiguri de capital,
piata de capital,
impozitarea veniturilor din investitii
Specialiști citați în acest articol
Mădălina s-a alăturat echipei KPMG în 1999. De-a lungul timpului ea a fost implicată în proiecte axate pe impozitarea persoanelor fizice, dezvoltând pe parcursul unei perioade de câțiva ani echipa Global Mobility Services (GMS) din cadrul KPMG România.
Mădălina a coordonat numeroase proiecte de asistență fiscală pentru industria petrolieră, electronică, software, alimente și băuturi. În prezent, ea coordonează o arie mai largă de servicii în cadrul KPMG, numită People Services, care îmbină serviciile de mobilitate internațională (Global Mobility), cu cele de salarizare (Payroll Outsourcing), legislația muncii (Employment Law) și consultanță în resurse umane (Human Resources Advisory). Ca Partener, Mădălina este în locul potrivit pentru a continua dezvoltarea serviciilor oferite de KPMG cu scopul de a anticipa nevoile clienților în aceste vremuri incerte. “Cred în potențialul pe care îl oferă serviciile integrate People Services oferite de KPMG clienților din România, pentru că ele reunesc specialiști KPMG din diverse domenii, ca de exemplu consultanți fiscali, avocați specializați în dreptul muncii și consultanți în resurse umane, care colaborează și dezvoltă noi servicii și produse menite să ajute clienții în gestionarea provocărilor acestora legate de capitalul uman.”
Principalele surse de informare folosite
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)