În primul rând, în noul act normativ se menționează că autorizațiile de antrepozit fiscal, de destinatar înregistrat, de expeditor înregistrat și de importator autorizat, care sunt în vigoare la data de 8 iunie 2022, „rămân valabile până la expirarea perioadei de valabilitate sau până la apariția unei situații care impune revocarea sau anularea acestora.”
În al doilea rând, este stabilită o procedură complet nouă pentru autorizarea antrepozitelor fiscale, a destinatarilor înregistrați, a expeditorilor înregistrați și a importatorilor autorizați. Față de vechile reguli, care conțin două proceduri distincte mai complexe, noua procedură este unică și mai restrânsă.
Potrivit regulilor proaspăt oficializate, cererea de autorizare ca antrepozit fiscal, destinatar înregistrat, expeditor înregistrat și importator autorizat se depune la biroul vamal de interior sau de frontieră, cu atribuții în domeniul produselor accizabile, din raza sediului/domiciliului. Prin excepție, marii contribuabili se adresează Direcției Regionale Vamale București (Biroul autorizări mari contribuabili).
„Autoritatea vamală teritorială competentă pentru autorizare are dreptul de a solicita orice alte documente, declarații sau informații de la persoanele solicitante. În exercitarea atribuțiilor, autoritatea vamală teritorială competentă pentru autorizare poate solicita orice informații și documente de la structurile din cadrul Ministerului Finanțelor, Agenției Naționale de Administrare Fiscală ori alte instituții implicate în mod direct sau indirect în procesul de autorizare pe care le consideră necesare în soluționarea cererilor înregistrate”, scrie în ordin.
După analiza fiecărui dosar, dacă toate condițiile de autorizare sunt îndeplinite, autoritatea vamală teritorială competentă pentru autorizare eliberează autorizația solicitată de firme. Decizia autorității vamale teritoriale reprezintă un act administrativ emis numai în formă scrisă și cuprinde următoarele elemente:
- denumirea direcției regionale vamale;
- numărul deciziei și data la care a fost emisă;
- datele de identificare ale persoanei solicitante;
- obiectul deciziei;
- motivul de fapt;
- temeiul de drept;
- numele și semnătura directorului executiv al direcției regionale vamale sau ale înlocuitorului de drept al acestuia, după caz;
- ștampila direcției regionale vamale;
- indicarea posibilității ca decizia să fie contestată, calea de atac și termenul în care aceasta poate fi exercitată.
Dacă o firmă primește o decizie de respingere, aceasta are dreptul să o conteste. În acest sens, ordinul citat prevede că, „Împotriva deciziilor autorității vamale teritoriale competente pentru autorizare, emise conform prezentei proceduri, se poate formula contestație, potrivit legislației privind contenciosul administrativ, la direcția cu atribuții de management al domeniilor reglementate specific din cadrul Ministerului Finanțelor.”
Autoritatea care emite autorizările poate, de asemenea, atunci când este cazul, să le suspende, revoce sau anuleze.
Așa cum menționam mai sus, noua procedură vine în contextul în care activitatea vamală trece din subordinea Fiscului în subordinea Ministerului Finanțelor, fiind derulată de nou-înființata Autoritate Vamală Română.