Loteria bonurilor fiscale, suspendată în 2020, la intrarea în starea de urgență din cauza pandemiei de coronavirus, a fost desființată de vineri, deoarece, dacă ar fi fost reactivată, s-ar fi cheltuit nejustificat bani de la stat și n-ar mai fi produs efectele scontate, potrivit unei ordonanțe oficializate recent. Documentul stabilește și regulile ce se aplică în cazul premiilor neplătite până acum, din varii motive, ce au fost câștigate la extragerile organizate de-a lungul anilor. Loteria bonurilor a funcționat timp de aproximativ cinci ani și a fost concepută ca o măsură de reducere a evaziunii fiscale prin implicarea și responsabilizarea cetățenilor în fiscalizarea veniturilor realizate de comercianți.
OUG 85/2022, publicată în Monitorul oficial nr. 594, conține mai multe măsuri, printre care și unele ce vizează Loteria bonurilor fiscale, măsură apărută în 2015, cu scopul de a stimula cumpărătorii să ceară comercianților bonul fiscal, astfel încât nivelul evaziunii fiscală să se reducă.
Mai exact, cu toate că ar fi trebuit să se reia din această lună, respectiv la 90 de zile de la eliminarea stării de alertă,
Loteria bonurilor fiscale se desființează începând cu data intrării în vigoare a ordonanței
, respectiv din 17 iunie 2022, potrivit actului normativ.
Totuși, nu toate prevederile
OG 10/2015, care stabilește regulile Loteriei bonurilor, au fost abrogate. Concret,
rămân în vigoare prevederile legate de procedurile de plată a premiilor acordate la Loteria bonurilor fiscale și a celor stabilite de instanța de judecată, cu titlu de premiu, necesare plății sumelor câștigate la loterie și restante în prezent.
Totodată, prin OUG se reglementează atât situația premiilor suspendate la plată, cât și a sumelor stabilite, cu titlu de premiu la Loteria bonurilor, prin hotărâri definitive ale instanței de judecată. Astfel, sumele aferente plății acestora vor fi achitate de către Ministerul Finanţelor.
Desființarea Loteriei bonurilor era necesară deoarece ea
nu-și mai atingea scopul propus - reducerea evaziunii fiscale - în condițiile în care majoritatea comercianților și-au conectat casele de marcat la sistemul Fiscului, iar cei mai mulți români trăiesc la oraș (sau își fac cumpărăturile acolo), unde funcționează (și sunt foarte solicitate) magazinele mari, ce respectă, în mai toate cazurile, obligația de a elibera clienților bonuri fiscale.
Loteria bonurilor fiscale s-a derulat pe parcursul a circa
cinci ani și a presupus plata de premii în valoare de aproximativ
60 de milioane de lei. De principiu, ea se organiza lunar, în prima duminică după data de 15, pentru luna anterioară, dar putea fi organizată și ocazional.
Extragerile din cadrul Loteriei bonurilor au fost suspendate la apariția pandemiei de coronavirus, mai exact, la intrarea în starea de urgență, suspendarea fiind ulterior prelungită succesiv până în prezent. De fapt, reluarea extragerilor loteriei trebuia făcută, conform
OUG 153/2020,
“în termen de 90 de zile de la data încetării stării de alertă/urgență”, termen ce s-a împlinit în această lună.
Comentarii articol (2)