În cazul alimentelor, prețurile din România sunt la 69% din media europeană. Cei doi ani de pandemie au contribuit semnificativ la tendința de creștere a prețurilor alimentelor, care se conturase deja. Acestea au înregistrat în ultimii doi ani un avans de trei puncte procentuale față de media europeană.
Și prețurile produselor alcoolice și de tutun au consemnat un avans de peste patru puncte procentuale, la 79,1% din media europeană în 2021, reiese din datele Eurostat.
Prețurile la îmbrăcăminte și încălțăminte au fost de 84% din media europeană, nivel similar celui de dinainte de pandemie. Ultimii doi ani nu par a fi adus modificări semnificative față de media UE în privința prețurilor la mobilă.
Important: Indicii calculați de Eurostat oferă o comparație a nivelurilor prețurilor țărilor în raport cu media europeană și sunt calculați folosind paritățile puterii de cumpărare.
Unde avem prețuri aproape de media UE
Nivelul prețurilor aferente serviciilor de sănătate s-a menținut mult sub media europeană, la 28,5% în 2021, în scădere de la 30,1% din medie în 2019.
Procentul este semnificativ sub cel consemnat de Bulgaria, a doua clasată din această perspectivă, cu 37,5% din media europeană anul trecut.
Nivelul prețurilor din serviciile de educație a fost similar, de 31,4% din media europeană, în scădere de la 35% înainte de pandemie.
Citește articolul integral pe cursdeguvernare.ro.
Comentarii articol (0)