Creșterea accelerată a salariilor în lei din ultimii trei ani, precum și relativa stabilitate a cursului leu/euro (chiar aprecierea monedei naționale din această vară) au dus la un avans puternic al puterii de cumpărare în euro a salariului mediu, reiese din datele Institutului Național de Statistică, ale Băncii Naționale a României (BNR) și ale Eurostat. Pe de altă parte, evoluția galopantă a inflației a generat o scădere a puterii de cumpărare a salariului mediu net, în lei.
Ajustată cu nivelul prețurilor din UE (prețurile din România reprezentau, la nivelul anului trecut, 55,5% din media UE), puterea de cumpărare în euro a salariului mediu din România a urcat în august la 1.443,9 euro (echivalent, la prețurile medii din UE).
Această evoluție a fost favorizată în primul rând de creșterea de 12,8% a salariului mediu net, precum și de aprecierea cursului în lunile de vară. Cursul mediu folosit în calculul de mai jos este cursul mediu lunar calculat de BNR pentru septembrie, lună în care au fost încasate salariile din august.
Față de anul precedent, leul a fost cu 0,7% mai puternic decât euro, o evoluție neobișnuită, mișcarea monedei națională față de moneda unică europeană fiind, în general, de depreciere.
Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a comentat că este o situație ”tipică de vară”, generată de întoarcerea în țară cu valută a angajaților români din străinătate, de vânzarea recoltei de grâu și de turiștii străini atrași de România.
Astfel, câștigul mediu net, în euro, la paritatea puterii de cumpărare a fost în august cu 13,7% peste cel din august 2021.
Cu toate acestea, inflația de două cifre din România a făcut ca puterea de cumpărare în lei a salariului mediu să înregistreze, pentru prima dată după mult timp, o evoluție negativă. Raportată la evoluția prețurilor din România, salariile din august au fost cu 3,1% mai mici decât cele din august 2021.
Evoluția are loc în contextul în care productivitatea muncii a avut de suferit în 2022. În august, productivitatea muncii din industrie a fost cu 1,3% sub nivelul din august 2021, potrivit datelor BNR.
Citește integral articolul pe www.cursdeguvernare.ro.
Comentarii articol (0)