Avocatnet.ro şi Digi24.ro vă prezintă cele mai importante ştiri ale dimineţii.
Aderarea României la OCDE, clubul țărilor dezvoltate, „va depinde de reforme, schimbări de practici, politici și legislație”Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, s-a întâlnit, luni, cu delegaţia Secretariatului Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), condusă de secretarul general adjunct al acesteia, Ulrik Vestergaard Knudsen. Oficialul OCDE a declarat, după întrevederea cu ministrul Aurescu, că procesul de aderare a României la organizaţie va depinde de răspunsul ţării noastre şi de recomandările pentru schimbările de practici, politici şi legislaţie.
„În ceea ce priveşte momentul aderării, ne amintim că din partea OCDE nu există o dată stabilită pentru acest proces şi procesul va depinde de răspunsul României şi de recomandările pentru schimbările de practici, politici şi legislaţie. Sunteţi împreună cu alte patru ţări şi bineînţeles că fiecare ţară va avansa în propriul ritm, important este să realizăm lucrurile împreună prin acest proces de aderare.Prin aceasta aş vrea să vă invit pe dumneavoastră şi ţara dumneavoastră să profitaţi de acest potenţial imens care există pentru reforme, pentru o viaţă mai bună.(...) Aşteptăm cu nerăbdare să consolidăm această relaţie şi să sprijinim în continuare o conducere bazată pe statul de drept. Aşteptăm cu nerăbdare să asistăm România pentru a atinge obiectivul nostru comun”, a spus Ulrik Vestergaard Knudsen, conform Agerpres.
București, în primele 5 capitale poluate din UE. Specialist: „Cele mai mari probleme, traficul și importurile de mașini din Vest”Orașele sunt responsabile pentru mai bine de 70% dintre emisiile globale care amenință întreagă planetă. O confirmă cel mai recent raport IPCC în care se accentuează că numeroase comunități urbane din zona Marii Negre și din zona Orientului Mijlociu se confruntă cu unele dintre cele mai serioase efecte din cauza schimbărilor climatice. Bucureștiul este una dintre cele mai poluate capitale europene, iar efectele se văd nu doar în măsurătorile în privința calității aerului, ci și în problemele de sănătate.
Andrei Covatariu, specialist în schimbări climatice și energie, a vorbit la Digi24 despre posibilele explicații pentru acest fenomen și care ar fi potențialele variante de strategii.
Andrei Covatariu:
"Orașele reprezintă astăzi 72% din emisiile globale de monoxid carbon și alte gaze asociate. Acestea sunt accentuate de rata de urbanizare în creștere, care diferă de la geografie la geografie, dar Europa e într-o zonă ușor mai protejată, pentru că grija pentru mediu a început mai devreme aici".
Miniştrii Energiei din UE caută soluții pentru reducerea colectivă a cererii de gaze pe termen scurtMiniştrii Energiei din țările Uniunii Europene au convenit luni asupra reglementărilor privind economisirea energiei şi promovarea regenerabilelor, ca parte a măsurilor propuse de Bruxelles pentru combaterea schimbărilor climatice prin reducerea drastică a emisiilor de gaze cu efect de seră în acest deceniu.
Oficialii au discutat, de asemenea, opţiunile privind reducerea în mod colectiv a cererii de gaze pe termen scurt, pentru a face faţă posibilelor reduceri din Rusia. Comisia Europeană urmează să prezinte în iulie un plan ce vizează coordonarea măsurilor de pregătire în cazul noilor reduceri ale aprovizionării, în contextul războiului.
„Pentru industrie trebuie să prezentăm o abordare coordonată”, a declarat comisarul pentru energie, Kadri Simson, referindu-se la măsurile de reducere a cererii de gaze, potrivit Reuters, preluată de Agerpres. Ea a dat asigurări că cetăţenii vor fi protejaţi în cazul adoptării unor astfel de decizii.
Miniştrii încearcă să ajungă la poziţii comune privind propusa legislaţie în vederea îndeplinirii obiectivului UE de a reduce cu 55% emisiile de gaze cu efect de seră până în 2030, de la nivelul din 1990.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)