__________
ACTUALIZARE (03.10.2022): Regimul sancționatoriu a fost amânat, prin OUG 132/2022, pentru 1 ianuarie 2023.
__________
Este vorba de OUG 106/2022 (vezi articolul VI), care a apărut aseară în Monitorul Oficial și care este în vigoare de la 1 iulie 2022.
Concret, s-a modificat data de la care se aplică regimul contravențional aferent sistemului e-Transport, care prevede amenzi cuprinse între 5.000 și 100.000 de lei pentru persoanele fizice și cele juridice. Dacă până acum se prevedea că regimul intră în vigoare la 1 iulie 2022, acest termen a fost amânat pentru 1 octombrie 2022.
Regimul contravențional era programat să intre în vigoare la 1 iulie 2022 pentru că tot de atunci devine obligatorie raportarea transporturilor rutiere de bunuri riscante. Raportarea acestora a fost opțională până la 30 iunie 2022, însă contribuabilii au avut foarte puțin timp la dispoziție să se adapteze la sistem.
În preambulul documentului se arată că Guvernul vrea să evite atât acumularea de noi datorii către bugetul de stat din cauza unui blocaj la nivelul comerțului și transportului rutier de bunuri riscante, cât și prinderea pe picior greșit a contribuabililor. Mediul de afaceri a cerut în mod repetat un răgaz mai mare pentru adaptarea sistemelor informatice la raportarea în e-Transport și pentru a face angajări suplimentare.
Pe deasupra, nici Guvernul nu era tocmai pregătit de implementarea obligatorie a sistemului, din moment ce procedura pentru aplicarea raportării a fost oficializată tot aseară, deși această obligație avea termenul de îndeplinire în cursul lunii mai 2022. Iar documentația tehnică a apărut abia de o lună și ceva.
Vizate de raportare sunt vehiculele rutiere care au o masă maximă autorizată de minimum 3,5 tone, dacă sunt încărcate cu bunuri riscante care au o masă brută totală mai mare de 500 kg sau dacă au o valoare totală mai mare de 10.000 de lei, în ambele cazuri fiind vorba de un transport aferent cel puțin unei relații comerciale. Aplicația e-Transport este disponibilă în Spațiul Privat Virtual.
Declararea bunurilor riscante, pentru cine are această obligație (de principiu, vânzătorul sau cumpărătorul), este făcută de operatorul economic în nume propriu sau prin reprezentant legal, reprezentant desemnat ori împuternicit.
Cei care nu declară bunurile riscante în noul sistem și cei care declară cantități diferite de ce se transportă de fapt riscă, de la 1 octombrie 2022, o amendă între 10.000 și 50.000 lei, în cazul persoanelor fizice, sau între 20.000 și 100.000 lei, în cazul persoanelor juridice (plus confiscarea contravalorii bunurilor nedeclarate).
e-Transport a fost opțional până la 30 iunie 2022, iar de la 1 iulie 2022 a devenit obligatoriu.
Lista produselor riscante cuprinde, printre altele, legumele, plantele, fructele, băuturile alcoolice, cimentul, îmbrăcămintea și încălțămintea.