Procedura pentru folosirea sistemului e-Transport a fost oficializată aseară de către Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) și Autoritatea Vamală Română (AVR). Conform documentului, e-Transport este accesibil contribuabililor prin intermediul Spațiului Privat Virtual (SPV), iar transporturile de bunuri riscante trebuie raportate, în anumite condiții, numai dacă sunt implicate vehicule de marfă care au cel puțin 3,5 tone. Sistemul este obligatoriu de la 1 iulie 2022, dar amenzile pentru neconformare se pot aplica abia din 1 octombrie 2022.
Ordinul comun ANAF/AVR nr. 1.190/4.625/2022 a fost publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 656/2022 și este în vigoare din
30 iunie 2022. Teoretic,
aceste reguli trebuiau stabilite până pe 11 mai 2022, așa cum s-a prevăzut prin OUG 41/2022, cadrul legal primar al
e-Transport.
Principala noutate inclusă în document este că aplicația pe care o folosesc contribuabilii pentru a raporta transporturile de bunuri riscante
este disponibilă în SPV. Declararea bunurilor riscante,
pentru cine are această obligație, este făcută de operatorul economic în nume propriu sau prin reprezentant legal, reprezentant desemnat ori împuternicit.
„Sistemul RO e-Transport permite utilizatorului să selecteze contribuabilul pentru care declară datele transporturilor cu risc fiscal ridicat în funcție de drepturile pe care acesta le deține”, scrie în ordin.
Totodată, se precizează clar că vizate de raportare sunt
vehiculele rutiere care
au o masă maximă autorizată de minimum 3,5 tone, dacă sunt încărcate cu bunuri riscante care au
o masă brută totală mai mare de 500 kg sau dacă
au o valoare totală mai mare de 10.000 de lei, în ambele cazuri fiind vorba de un transport aferent cel puțin unei relații comerciale.
Din prevederile publicate de ANAF și AVR reiese că declararea se face efectiv prin transmiterea unui fișier de tip .XML, care este verificat automat în e-Transport. Dacă fișierul este bun, atunci se aplică pe el semnătura electronică a Ministerului Finanțelor (aceasta e confirmarea primirii fișierului în e-Transport), documentul electronic astfel semnat fiind pus la dispoziție ca arhivă de tip .ZIP. Important de precizat aici este că părțile implicate într-un transport de bunuri riscante sunt notificate prin SPV.
În fine, o altă precizare importantă este că
transporturile de produse agricole (care intră la categoria celor cu risc ridicat) făcute de producătorii agricoli persoane fizice, de la locul de deținere la locul de comercializare,
nu trebuie raportate în sistem.
Cei care
nu declară bunurile riscante în noul sistem și cei care declară cantități diferite de ce se transportă de fapt riscă, începând cu
1 octombrie 2022, o amendă între 10.000 și 50.000 lei, în cazul persoanelor fizice, sau între 20.000 și 100.000 lei, în cazul persoanelor juridice (plus confiscarea contravalorii bunurilor nedeclarate).
e-Transport a fost opțional până la 30 iunie 2022, iar de la
1 iulie 2022 a devenit obligatoriu.
Lista produselor riscante, ce
a fost stabilită recent, cuprinde, printre altele, legumele, plantele, fructele, băuturile alcoolice, cimentul, îmbrăcămintea și încălțămintea.
Comentarii articol (0)