Avocatnet.ro şi Digi24.ro vă prezintă cele mai importante ştiri ale dimineţii.
Ministrul Mediului avertizează că interzicerea motoarelor clasice ar distruge industria auto din România: Am cerut UE un răgazRomânia s-a opus deciziei luate, marți seară, de miniștrii Mediului din Uniunea Europeană de a interzice complet motoarele pe benzină și motorină din 2035. Ar însemna, practic, încetarea vânzării mașinilor noi pe benzină și motorină în Uniunea Europeană, dar și de mașini hibrid. Ele ar mai putea fi produse în Europa, dar vândute doar în afara Uniunii. Ministrul Mediului a declarat la Digi FM că România a cerut să fie permise măcar autoturismele plug-in hybrid, motor pe benzină și motor electric reîncărcabil.
Tanczos Barna a precizat că a obținut un răgaz: în 2026 statele membre se vor reuni din nou și vor analiza dacă din 2035 vor fi permise autoturismele plug-in hybrid:
„Din 2035 se dorește ca toate mașinile noi care sunt înmatriculate să fie mașini electrice. Am intervenit de mai multe ori în timpul discuțiilor de ieri, spunând că în România este imposibil să ne asumăm o astfel de decizie în momentul de față.Eu cred că nu este ușa închisă complet și din 2026 putem spera că mașinile hybrid plug-in, fabricate în România de exemplu, vor putea fi înmatriculate în continuare.”Trenurile CFR vor merge și mai încet în următoarele zile, din cauza caniculeiCFR anunță că, în perioada 29 iunie - 1 iulie, când sunt anunţate temperaturi care vor depăşi 37 - 38 de grade Celsius, viteza de circulație a trenurilor va fi redusă.
Personalul de întreţinere a infrastructurii feroviare va efectua revizii suplimentare pe reţea, în regiunile aflate sub atenţionare de cod galben şi cod portocaliu de caniculă, prin verificarea directă ale căii, măsurarea şi înregistrarea permanentă a evoluţiei temperaturilor la nivelul şinei, iar în intervalele orare în care temperatura în şină va depăşi 50 de grade, pe anumite intervale de staţii, unde situaţia o impune, se va reduce viteza de circulaţie a trenurilor cu 20-30 km/h faţă de viteza normală, astfel încât traficul feroviar să se desfăşoare în depline condiţii de siguranţă, potrivit unui comunicat al companiei, citat de Agerpres.
De asemenea, CFR SA va aviza permanent operatorii de transport feroviar de călători şi de marfă când se impune reducerea vitezei de circulaţie şi pe ce intervale de staţii se va lua această măsură, astfel încât operatorii de transport feroviar de călători să informeze pasagerii din trenurile aflate deja în circulaţie sau care urmează să circule în ziua respectivă, despre condiţiile de trafic.
Comisia Europeană vrea să interzică aromele pentru țigările electroniceComisia Europeană a propus, miercuri, interzicerea vânzării aromelor pentru țigările electronice în toate țările membre al UE, relatează Le Figaro.
Prin această măsură, Bruxelles-ul își propune să facă vapatul „cât mai puțin atractiv”, astfel încât această practică, tot mai populară în rândul tinerilor, să fie redusă.
„Planul european „Învingerea cancerului” constă în crearea unei „generații fără tutun” în care mai puțin de 5% din populație va consuma tutun până în 2040”, potrivit Comisiei Europene.
Comentarii articol (0)