__________
ACTUALIZARE (21.12.2022): Avem două ajustări la noile condiții ale regimului micro, ce au fost introduse prin Legea 370/2022. Mai întâi, noul plafon de 500.000 de euro se aplică începând cu veniturile din 2023, nu veniturilor din 2022. Apoi, firmele de consultanță fiscală pot rămâne la regimul micro indiferent ce venituri au din consultanță fiscală.
__________
În primul rând, conform OG nr. 16/2022, impozitul micro nu va mai fi obligatoriu, ci opțional. Cu excepția celor care vor ieși de la impozitul specific (va fi eliminat din 2023), firmele vor putea opta să aplice impozitul micro începând cu anul fiscal următor dacă îndeplinesc condițiile și doar dacă nu au mai fost plătitoare ale acestui impozit ulterior datei de 1 ianuarie 2023. Iată care sunt modificările ce vor fi aduse, din ianuarie, la condițiile de aplicare a acestui impozit:
- limitarea tipurilor de venituri obținute - firma trebuie să obțină venituri, altele decât cele din consultanță și/sau management, în proporţie de peste 80% din veniturile totale;
- microîntreprinderea are cel puțin un salariat; cele nou-înființate au la dispoziție 30 de zile de la înregistrarea la registrul comerțului pentru a încheia contractul de muncă;
- plafonul de venituri scade la jumătate - 500.000 euro;
- limitări privind asociații/acționarii: aceștia dețin peste 25% din valoarea/ numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot la cel mult trei persoane juridice române care se încadrează să aplice sistemul de impozitare micro, incluzând persoana care verifică îndeplinirea condițiilor prevăzute de art. 47 din Codul fiscal privind regimul micro.
Restul condițiilor prevăzute acum de art. 47 rămân neschimbate.
Ordonanța mai stabilește, totodată, că nu intră sub regimul de impozitare micro nici cei care desfăşoară activităţi în domeniul bancar, activități în domeniile asigurărilor şi reasigurărilor, al pieţei de capital, inclusiv cea care desfăşoară activităţi de intermediere în aceste domenii, în domeniul jocurilor de noroc ori care care desfăşoară activităţi de explorare, dezvoltare, exploatare a zăcămintelor de petrol şi gaze naturale.
Microîntreprinderile vor putea opta pentru aplicarea impozitului pe profit începând cu anul fiscal următor, cu excepția situației când nu mai îndeplinesc condițiile și trec obligatoriu la impozitul pe profit.
Se elimină, de asemenea, ipoteza trecerii la impozit pe profit în cazul firmelor care au subscris un capital social de cel puţin 45.000 lei şi au cel puţin 2 salariaţi. Ordonanța stabilește că vor intra sub incidența impozitului micro și firmele care, până la 31 decembrie 2022 inclusiv, au fost microîntreprinderi și au optat să aplice impozitul pe profit.
Totodată, entitatea nou-înființată va aplica regimul micro dacă la data înregistrării la Registrul Comerțului îndeplinește condițiile privind deținerea capitalului social și pe cea privind acționarii/asociații (care e nouă), iar condiția privind minimum un salariat va trebui bifată în cel mult 30 de zile de la înregistrare.
Referitor la condiția de a avea minimum un salariat, Guvernul a mai avansat ideea că, în ipoteza în care contractul e suspendat, dacă suspendarea ține mai mult de 30 de zile echivalează cu neîndeplinirea condiției, adică cu riscul de a trece la impozit pe profit.
„În sensul prezentului titlu, în cazul în care raportul de muncă este suspendat, potrivit legii, condiția referitoare la deținerea unui salariat se consideră îndeplinită dacă, perioada de suspendare este mai mică de 30 zile și situația este înregistrată pentru prima dată în anul fiscal respectiv. În caz contrar sunt aplicabile, în mod corespunzător, dispozițiile art. 52 alin. (2)”, prevede ordonanța, adică riscul de a trece la impozit pe profit începând cu trimestrul în care nu mai e îndeplinită condiția de a avea minimum un angajat.
La regulile de ieșire din sistemul de impunere micro, Guvernul adaugă și ipoteza în care ponderea veniturilor realizate din consultanță și/sau management în veniturile totale este de peste 20% inclusiv - odată depășit acest prag, se face trecerea la impozit pe profit începând cu trimestrul în care a fost depășit. De asemenea, dacă pierde angajatul pe care-l avea, începând cu trimestrul în care nu mai e îndeplinită condiția se trece la impozitul pe profit. Totuși, firmele vor avea timp în același trimestru să angajeze pe altcineva ca să nu riște modificarea regimului de impozitare (noul angajat trebuie să aibă contract pe minimum 12 luni, dacă e pe perioadă determinată, sau să aibă direct contract cu perioadă nedeterminată).
„În situația în care, în cursul anului fiscal, oricare dintre asociații/acționarii unei microîntreprinderi deține peste 25% din valoarea/numărul titlurilor de participare sau al drepturilor
de vot la mai mult de trei microîntreprinderi, asociații/acționarii trebuie să stabilească microîntreprinderea/microîntreprinderile care ies de sub incidența prezentului titlu și care urmează să aplice prevederile titlului II începând cu trimestrul în care se înregistrează situația respectivă, astfel încât condiția referitoare la numărul maxim de trei microîntreprinderi la care oricare dintre asociați/acționari deține peste 25% din valoarea/numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot să fie îndeplinită. Ieșirea din sistemul de impunere pe veniturile microîntreprinderilor se comunică organului fiscal competent, potrivit prevederilor Legii nr. 207/2015, cu modificările și completările ulterioare, și este definitivă pentru anul fiscal curent”, mai prevede ordonanța
Mai departe, OG 16 vine cu reguli speciale privind microîntreprinderile care efectuează sponsorizări/cheltuieli și care pun în funcțiune aparate de marcat electronice fiscale.
În fine, de reținut că microîntreprinderile care, din 2023, devin plătitoare de impozit pe profit pentru că nu mai îndeplinesc condițiile, trebuie să comunice Fiscului ieșirea din sistem până la 31 martie 2023.
Atenție! Prevederile privind regimul de impozitare micro intră în vigoare la 1 ianuarie 2023.