Angajații din construcții care lucrează cu normă întreagă au dreptul la un salariu minim de 3.000 de lei, la fel și cei din industria alimentară și din agricultură. Deși s-a discutat destul de mult pe tema angajaților part time din construcții și a faptului că dacă n-au salariu de cel puțin 3.000 de lei, acestora nu li se aplică scutirea la CASS și reducerea de la CAS, Fiscul a publicat un ghid, în 2020, în ceea ce privește aplicarea facilităților fiscale în construcții, unde ne spune foarte clar că și acestor contracte li se pot aplica facilitățile:
„pentru salariații care au încheiate cu angajatorii contracte de muncă cu timp parțial, facilitățile fiscale se acordă numai dacă este îndeplinită condiția ca salariul tarifar orar să fie cel puțin egal cu 17,928 lei”.
Plecând de la această apreciere a Fiscului, un specialist ne explica, acum o lună, când au venit salariul minim și facilitățile fiscale pentru zona agroalimentară, că și contractelor part-time de aici li se aplică facilitățile dacă salariul orar brut e cel puțin la nivelul de 17,928 lei.
La sănătate, în cazul angajaților din aceste industrii, există o scutire - dacă sunt îndeplinite toate condițiile de la aplicarea facilităților fiscale (pornim în discuție, oricum, de la premisa că sunt), atunci nu se datorează deloc contribuția de 10%. Iar asta e valabil și pentru cei cu contracte part-time dacă, așa cum a spus Fiscul, salariul orar e egal cel puțin cu 17,928 lei.
La pensii, avem o contribuție redusă - de la 25%, cât se aplică de obicei, e redusă la 21,25%, dar angajații pot opta să plătească, totuși, restul de contribuție (care e suma ce se duce la Pilonul II de pensii).
Acum, întorcându-ne la măsura suprataxării la contractele part-time, OG nr. 16/2022 ne spune clar că, de la 1 august, contribuția la pensii nu poate fi mai mică decât cea calculată prin aplicarea cotelor prevăzute de lege, de la caz la caz, „asupra salariului de bază minim brut pe ţară în vigoare în luna pentru care se datorează contribuţia”. Guvernul nu s-a referit însă la salariul minim „special” de 3.000 de lei, ci la salariul minim brut pe țară. Prin urmare, ar trebui să înțelegem că procentul redus din construcții se aplică la valoarea de 2.550 de lei pentru a ajung la acel minim de care se vorbește în textul citat, iar nu la suma de 3.000 de lei.
Cât privește contribuția la sănătate, Guvernul s-a mulțumit, în OG nr. 16/2022, să spună că se aplică un tratament identic cu contribuția la pensii: „Prevederile art. 146 alin. (56)-(59) şi ale art. 154 alin. (1) lit. r) şi s) se aplică în mod corespunzător”. La literele r) și s) sunt menționate însă cele scutirile din construcții și din zona agroalimentară. Or, asta ne duce cu gândul la faptul că, în cazul angajaților part-time ce beneficiează de facilitățile fiscale, angajatorii nu ar trebui să completeze cu nimic din propriul buzunar pentru a compensa diferența, așa cum s-ar întâmpla în alte domenii de activitate, unde nu există astfel de scutiri.
Totuși, modul de redactare ales în Ordonanța 16 ar fi putut fi unul mult mai bun și care să lase în picioare, fără urmă de dubiu, o singură interpretare valabilă.
Situația de mai sus e doar una dintre multiplele care pot apărea în cazul angajaților din aceste sectoare de activitate, unde profesioniștii din zona contabilă vor avea, de departe, cea mai grea activitate legată de aplicarea noutăților din OG nr. 16/2022.