ACCES PREMIUM
De ce premium?
Baza de calcul a indemnizației de CM include și sumele aferente concediilor medicale avute în precedentele șase luni
Atunci când face calculul indemnizației pe care trebuie să o plătească unui angajat care a primit un certificat de concediu medical (CM), angajatorul va lua în considerare media veniturilor brute din ultimele șase luni. Însă, dacă în precedentele șase luni, salariatul a mai avut alte concedii medicale, indemnizațiile acordate în acest răstimp vor sta și ele la baza calcului celei mai recente indemnizații de CM ce va fi acordată.
Articolul continuă mai jos
Pentru ca un angajat să primească o indemnizație de concediu medical pentru incapacitate temporară de muncă trebuie să aibă un stagiul de asigurare în sistemul de sănătate de minim șase luni în ultimele 12 luni. Stagiul minim de asigurare nu se formează doar din perioada muncită efectiv la actualul angajator, ci se compune și din perioada petrecută de la fostul loc de muncă sau cea aferentă
cotizării voluntare la acest sistem, timpul petrecut în concedii medicale,
concediu de creștere a copilului sau de acomodare.
Asta înseamnă că și
salariatului încadrat în muncă de doar două luni trebuie să i se plătească indemnizația de CM, dacă îndeplinește condiția celor șase luni de asigurare în ultimele 12.
Baza de calcul a indemnizației de concediu medical reprezintă, conform prevederilor
OUG 158/2005, media veniturilor brute din ultimele șase luni din cele 12 din care se constituie stagiul de asigurare, fără ca în actul normativ să se specifice că veniturile brute sunt strict cele din salariu sau cele asimilate lui. Iar dacă în anterioarele șase luni de la primirea certificatului de concediu medical a existat cel puțin o altă perioadă în care salariatul s-a aflat în CM, indemnizația primită va fi luată și ea în calcul pentru stabilirea mediei veniturilor brute.
"Potrivit art. 7 din OUG nr. 158/2005, stagiul minim de asigurare pentru acordarea drepturilor este de 6 luni realizate în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul medical. Conform art. 8, alin. (2), lit. a) se asimilează stagiului de asigurare în sistemul de asigurări sociale de sănătate și perioadele în care salariatul beneficiază de concediile și indemnizaţiile prevăzute de OUG nr. 158/2005. Baza de calcul a indemnizațiilor CM se determină ca medie a veniturilor brute lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de asigurare, până la limita a 12 salarii minime brute pe țară lunar, pe baza cărora se calculează contribuția asiguratorie pentru muncă", a explicat, pentru redacția avocatnet.ro,
Andreea Păun, Payroll Supervisor în cadrul Accace România.
Reamintim că OUG 158/2005 prevede și o serie de excepții la stagiul minim de cotizare, respectiv pentru concediile medicale eliberate pentru urgențe medico-chirurgicale, unor tipuri de arsuri, tuberculoza, neoplazii, HIV sau boli infectocontagioase din grupa A sau cele pentru care este necesară măsura izolării.
Pentru aceste tipuri de afecțiuni, indemnizația de concediul medical trebuie să fie plătită de angajator și fără existența stagiului minim, iar baza de calcul o va constitui media veniturilor lunare realizate sau, după caz, venitul lunar din prima luna de activitate, după cum a explicat Andreea Păun.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)