Această politică neoficială adoptată de inspectorii fiscali a fost indicată inițial de Lucian Heiuș, președintele ANAF, la o conferință fiscală desfășurată marți. Acesta a precizat că personalul de control apelează mai întâi la notificări, apoi la avertismente și abia în ultimă instanță la aplicarea amenzilor de până la 5.000 de lei: „Legat de acea perioadă de grație... era vorba dacă dăm sau nu dăm amenzi pentru cei care nu depun fișierul SAF-T... și am explicat că mergem prima oară cu o notificare, ca să le aducem aminte că erau obligați să depună această declarație, apoi există și posibilitatea de a da un avertisment și doar în ultimă instanță se va ajunge la amendă.”
Inițial, reprezentanții ANAF voiau să dubleze perioada de grație pentru primele raportări ale fișierului SAF-T. Aceasta urma să fie de 12 luni, în loc de șase luni, cum s-a stabilit inițial.
„Având în vedere noutatea și complexitatea acestui tip de declarație, respectiv eventualele impedimente de natură tehnică ce pot să intervină în generarea acestei declarații, ținând cont inclusiv de faptul că contribuabilii utilizează softuri specifice de contabilitate care au capabilități diferite și care pot fi adaptate mai simplu sau mai complicat la noua cerință, precum și planuri de conturi diferite, reglementate de diverse instituții, se propune majorarea perioadei de grație, deja acordate, cu șase luni (...)”, scriau cei de la ANAF în referatul de aprobare al unui proiect de ordin pus în dezbatere pe 2 august 2022.
Proiectul de ordin n-a mai apucat să fie aprobat și oficializat între timp, astfel că părea că autoritățile au renunțat la măsură, dar încă nu exista și o confirmare formală în acest sens.
Potrivit intenției inițiale a ANAF, perioada de grație ar fi urmat să se aplice în felul următor:
- pentru cei cu obligația lunară de raportare:
- 12 luni pentru prima raportare;
- 11 luni pentru a doua raportare;
- zece luni pentru a treia raportare;
- nouă luni pentru a patra raportare;
- opt luni pentru a cincea raportare;
- șapte luni pentru a șasea raportare;
- șase luni pentru a șaptea raportare;
- cinci luni pentru a opta raportare;
- patru luni pentru a noua raportare;
- trei luni pentru a zecea raportare;
- două luni pentru a 11-a raportare;
- o lună pentru a 12-a raportare;
- pentru cei cu obligația trimestrială de raportare:
- nouă luni pentru prima raportare;
- șase luni pentru a doua raportare;
- trei luni pentru a treia raportare.
Pentru cei care au devenit mari contribuabili la 1 ianuarie 2022 (sau marii contribuabili „noi”), obligația depunerii fișierului SAF-T a intervenit de la 1 iulie 2022. Astfel, în cazul lor, perioada de grație se aplică pentru perioada de raportare iulie - decembrie 2022, termenul pentru depunerea tuturor declarațiilor 406 fiind finele lunii ianuarie 2023.
Atenție! Proiectul de ordin ce prevedea prelungirea perioadei de grație la primele raportări SAF-T nu va ajunge să se aplice.