Pentru cei care au devenit mari contribuabili la începutul anului 2022, obligația de depunere a fișierului standard de control fiscal (SAF-T), prin intermediul declarației 406, intervine abia de la 1 iulie 2022, conform calendarului stabilit de Fisc. Iată principalele informații de știut în acest context.
Fișierul SAF-T este obligatoriu din 2022 pentru
(aproape) toți marii contribuabili, însă, așa cum a stabilit Fiscul prin
Ordinul 1.783/2021, noua cerință se aplică în două etape. Obligația a intervenit de la 1 ianuarie 2022 pentru marii contribuabili încadrați așa și în 2021, iar de la
1 iulie 2022 intervine pentru
cei deveniți mari contribuabili la 1 ianuarie 2022.
Totuși, există și
excepții printre marii contribuabili. Pentru
băncile, IFN-urile, instituțiile financiare, asigurătorii și
firmele de intermediere sau brokeraj în asigurări încadrate la categoria marilor contribuabili la data de 1 ianuarie 2022, obligația depunerii fișierului SAF-T intervine de la 1 ianuarie 2023.
1. Ce firme depun, mai precis, declarația 406. În esență, obligația se aplică societăților pe acțiuni, societăților în comandită pe acțiuni, societăților în comandită simplă, societăților în nume colectiv, societăților cu răspundere limitată și persoanelor juridice străine care desfășoară activitate în România prin cel puțin un sediu permanent.
Însă societățile profesionale de avocați, notari și practicieni în insolvență sunt, de exemplu, scutite.
2. Ce trebuie să faci pentru a te pregăti de implementarea SAF-T. Conform specialiștilor, firmele trebuie să demareze cât mai repede -- dacă nu au făcut asta deja -- o analiză a datelor disponibile pentru raportare (fie cu resurse interne, fie cu ajutorul unui colaborator extern). Apoi trebuie identificată o soluție IT care să proceseze datele respective și să le transpună în formatul SAF-T. Evident,
lucrurile se pot complica dacă la o firmă contabilitatea este externalizată, însă există soluții la această problemă.
3. Unde se găsesc documentația tehnică pentru SAF-T și declarația 406. Ambele se găsesc în secțiunea specială de pe site-ul Fiscului dedicată fișierului SAF-T, adică
la această adresă. Foarte important de știut, la fel ca în cazul altor declarații fiscale electronice, este că firmele trebuie să urmărească periodic această pagină pentru a afla când apar actualizări la documentele aferente raportării SAF-T.
4. Calendarul din 2022 al termenelor declarației 406. Din moment ce obligația transmiterii fișierului SAF-T intervine de la 1 iulie 2022 pentru cei deveniți mari contribuabili la începutul anului, rezultă că prima raportare lunară este cea aferentă lunii iulie 2022 (care se depune la finele lunii august 2022), în timp ce prima raportare trimestrială este cea aferentă perioadei iulie - septembrie 2022 (care se depune la finele lunii octombrie 2022). Firmele care au luna ca perioadă la TVA depun declarația lunar, iar cei care au ca perioadă la TVA trimestrul, semestrul sau anul, precum și neplătitorii de TVA, depun declarația trimestrial. Termenul de depunere este ultima zi calendaristică a lunii de după perioada vizată. În afară de depunerea lunară sau trimestrială, mai avem depunerea anuală (strict partea de active - se depune la termenul situațiilor financiare anuale, începând din 2023) și depunerea la cererea Fiscului (strict partea de stocuri - în cel puțin 30 de zile calendaristice).
5. La primele raportări avem o perioadă de grație. Perioada de grație pentru contribuabilii obligați să transmită lunar fișierul SAF-T este de șase luni pentru prima raportare, cinci luni pentru a doua raportare, patru luni pentru a treia raportare, trei luni pentru a patra raportare și două luni pentru a cincea raportare. Iar pentru contribuabilii obligați să transmită trimestrial fișierul SAF-T - trei luni pentru prima raportare. Cu alte cuvinte, perioada de grație permite companiilor să-și depună toate declarațiile 406 aferente perioadei iulie - decembrie 2022 (indiferent că raportarea este lunară sau trimestrială) până la finele lunii ianuarie 2023, fără a risca amenzi.
6. Declarația 406 nu gerenează obligații de plată. O clarificare utilă în contextul implementării raportării fișierului standard de control fiscal este că depunerea formularului 406 nu generează obligații de plată pentru contribuabili. Declarația 406 este una strict informativă.
Important: Informații mai multe despre fișierul SAF-T pot fi găsite în secțiunea noastră dedicată.