Totuși, chiar dacă regulile sunt oficiale de ceva vreme, mai trebuie parcurși anumiți pași de către autorități până ce IMM-urile vor putea depune efectiv solicitări, această etapă fiind programată momentan pentru martie 2023, conform unui anunț recent:
„Conform calendarului estimativ de implementare a acestei investiții, IMM-urile vor putea aplica pentru finanțare, în condițiile prevăzute de schema de ajutor de minimis aprobată, începând cu luna martie 2023 (data exactă de la care firmele vor putea depune aplicațiile de finanțare va fi anunțată în timp util, atât pe pagina de internet a MCID, cât și pe cea a Autorității pentru Digitalizarea României - Organismul Intermediar pentru Promovarea Societății Informaționale).”
Din ordin reiese că este vorba de următoarele tehnologii emergente: internet of things, big data, cloud technologies, învățarea automată, inteligența artificială, automatizarea proceselor robotice, blockchain, cyber-physical systems, additive manufacturing.
Concret, IMM-urile care vor fi selectate, după derularea online a înscrierilor pe o viitoare platformă a Autorității pentru Digitalizarea României (ADR), vor putea asigura salariaților participarea online la cursuri de instruire privind tehnologiile emergente. Instruirea va fi pentru perfecționare sau pentru recalificare, însă exclusiv în domeniile enumerate, iar ajutorul se va acorda dacă salariații obțin diploma de absolvire.
Din mecanismul descris de schema de minimis reiese că statul va acorda un grant de maximum 17.000 de euro pentru fiecare solicitant acceptat în program (în funcție de numărul salariaților instruiți), însă banii vor fi plătiți direct formatorilor acceptați în program, după derularea și absolvirea cursurilor.
„Cheltuielile eligibile (...) se vor efectua doar după selectarea solicitării de sprijin depuse de către IMM și semnarea contractului de sprijin de către acesta și subadministratorul schemei (ADR - n. red.). Plata ajutorului de minimis către beneficiari se va realiza prin reducerea valorii pe care aceștia trebuie să o plătească entităților cu rol de «parteneri» în cadrul prezentei scheme pentru serviciile de perfecționare/recalificare de care beneficiază angajații fiecăruia dintre beneficiari”, prevede actul normativ.
Cum va funționa, în esență, schema de minimis? Potrivit ordinului, programul se va derula conform acestor pași:
- ADR va dezvolta sau va cumpăra o platformă online în care se vor derula înscrierile IMM-urilor care vor să ceară ajutorul de minimis, iar aceasta va avea și o componentă de e-Learning, pentru că formarea și evaluarea se vor face online.
- ADR va face o selecție a formatorilor care vor derula cursuri de instruire privind tehnologiile emergente.
- IMM-urile vor depune solicitările pentru grant (și documentația justificativă aferentă) la ADR, în cadrul platformei online amintite (conform autorităților, acest lucru urmează a se derula în martie 2023), iar selecția se va face pe principiul primul venit, primul servit.
- Derularea online a cursurilor de instruire și apoi evaluarea competențelor profesionale dobândite de salariații IMM-urilor acceptate în program, prin intermediul platformei ADR. Cei care absolvă cursurile vor primi diplome.
- Plata ajutorului de minimis va fi făcută, de către ADR, direct formatorilor, numai în baza diplomelor acordate.
Ajutorul de minimis va fi acordat din fonduri aferente Planului Național de Redresare și Reziliență.
Atenție! Deși schema de minimis a fost oficializată, mai este nevoie de câțiva pași înainte ca ADR să anunțe perioada exactă în care IMM-urile se vor putea înscrie în programul gestionat de MCID.
Comentarii articol (1)