Avocatnet.ro şi Digi24.ro vă prezintă cele mai importante ştiri ale dimineţii.
Isărescu: Nu ne jucăm cu inflaţia, e o boală foarte periculoasă. România a avut şi inflaţie de 200-300%, deci mai rău poate să fieRata inflaţiei se plafonează la 15% în acest trimestru, urmând să scadă treptat până în 2024, spune Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu. El adaugă însă că nu este cea mai gravă situație în care s-a aflat România, amintind că țara a avut inflaţie de 200 – 300%.
„Se plafonează rata inflaţiei în acest trimestru, plafonare înseamnă în jur de 15% acum, în august, este foarte posibil datorită preţurilor la ţiţei, la alcool, accizele să mai fie un anumit procent de creştere în sus.Probabil că unele preţuri alimentare, preţuri volatile, vor scădea, dar treptat-treptat, cu excepţia gâlmei din anul viitor, în martie, în martie - aprilie, când nu avem alte date, se vor ridica plafonările, tendinţa este de scădere şi în trimestrul II 2024. Reajungem cu inflaţia în zona ţintită. Nu avem nicio apocalipsă aici. Nu avem veşti negative”, a spus Isărescu într-o conferință de presă.
Întrebat dacă situația se poate înrăutăți în ceea ce privește scumpirile, Isărescu a spus:
„Da, există mai rău de atât, să nu se îndeplinească această prognoză. Bineînţeles că există. România a avut şi inflaţie de 200 - 300%, deci mai rău poate să fie, bineînţeles. Nu ne jucăm cu inflaţia, este o boală foarte periculoasă. Noi zicem că o aducem sub control”.
Inflația se va apropia de 14% la sfârșitul anului. BNR a majorat prognozaBanca Naţională a României a majorat la 13,9% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an şi estimează o inflaţie de 7,5% pentru sfârşitul anului viitor, potrivit datelor prezentate marţi de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.
BNR estima în mai 2022 o inflaţie de 12,5% pentru finalul acestui an şi de 6,7% pentru 2023, potrivit Agerpres.
Conform băncii centrale, rata anuală a inflaţiei IPC se plafonează pe parcursul trimestrului III, iar din trimestrul IV se înscrie pe o traiectorie descendentă, sub ipoteza detensionării graduale a pieţelor en gros de energie şi a celor ale produselor agroalimentare, precum şi a disipării treptate a sincopelor în lanţurile globale de valoarea adăugată, dar şi ca urmare a unor efecte de bază, după corecţiile puternic ascendente ale preţului energiei din 2021, înainte de implementarea schemelor de sprijin ale consumatorilor casnici.
Organizaţia Meteorologică Mondială: Iulie 2022 a fost una dintre cele mai călduroase luni iulie înregistrate vreodatăLuna iulie 2022 a fost una dintre cele mai călduroase luni iulie din istoria monitorizărilor meteorologice, a anunţat marţi Organizaţia Meteorologică Mondială (OMM), o agenţie specializată a ONU cu sediul la Geneva.
"Lumea tocmai a cunoscut una dintre cele mai fierbinţi trei luni iulie înregistrate vreodată. Şi, evident, după cum ştim cu toţii, un val de căldură foarte prelungit şi foarte intens a afectat anumite părţi ale Europei", a declarat purtătoarea de cuvânt a OMM, Clare Nullis, în cadrul unei conferinţe de presă.
Într-un comunicat, OMM, care citează date ale Serviciului Copernicus privind schimbările climatice, explică că temperatura în iulie 2022 a fost puţin mai scăzută decât în iulie 2019, însă uşor mai ridicată decât în iulie 2016.
Comentarii articol (0)