„Dorim ca accesibilitatea procedurilor de insolvență a persoanelor fizice să fie cât mai la îndemâna consumatorilor, iar pentru aceasta și pentru alte lămuriri, îi așteptăm la sediile noastre din toată țara, pentru a le oferi consiliere gratuită și sprijin”, spune Ruxandra Badea, director al Direcției de Insolvență a Persoanelor Fizice din cadrul ANPC.
„Prin procedura de insolvență a persoanelor fizice este reglementată situația în care datoriile persoanelor fizice pot fi reeșalonate pe o perioadă de cinci ani, cu posibilitatea de prelungire încă un an. Persoanele fizice care au bunuri sau venituri urmăribile și nu se încadrează pentru procedura pe bază de plan de rambursare, pot opta pentru procedura prin lichidare de active.
Persoanele interesate să acceseze aceste proceduri se pot informa de pe site-ul ANPC, aici”, scrie în comunicatul publicat azi de Autoritate.
Practic, conform Legii 151, insolventă este persoana fizică ce nu mai are bani să-și plătească datoriile. Mai mult, avem și o prezumție: insolvența se prezumă dacă după trecerea unui termen de 90 zile de la data scadenței unei obligații debitorul nu și-a achitat datoriile către unul sau mai mulți creditori.
Persoanele vor să ceară intrarea în insolvență trebuie să aibă datorii de un anumit nivel minim (sau maxim, dacă vorbim de procedura simplificată), iar pragul acestora este prevăzut în Legea falimentului personal - 15 salarii minime pe economie. În 2022, asta înseamnă 38.250 de lei - de la acest nivel în sus trebuie să aibă datorii restante cei care vor să ceară intrarea într-o procedură pe bază de plan de rambursare sau prin lichidarea de active. Cei care au datorii mai mici, respectiv de până în 10 salarii minime, pot să opteze pentru o procedură simplificată de insolvență.
Comentarii articol (0)