Activează serviciul premium pentru acces nelimitat!
avocatnet.ro premium te informează zilnic, în timp real, pe email sau direct în platformă, ori de câte ori se modifică legi importante pentru tine și afacerea ta.
După o pauză de câțiva ani, programul Start-up Nation a fost reactivat de autorități, acesta permițând firmelor recent înființate să ceară până la 200.000 de lei fonduri nerambursabile. Totuși, solicitații trebuie să fie conștienți că banii de la stat nu se acordă în avans. După acceptarea în program, firmele fac cheltuielile eligibile din fonduri proprii și ulterior cer decontarea lor.
Newsletter avocatnet.ro: 10 lucruri de știut astăzi! Primești gratuit, zilnic, în căsuța ta de email, sinteza zilei avocatnet.ro cu cele mai importante noutăți, știri și analize de context.
Acest ajutor poate reprezenta maximum 95% din cheltuielile eligibile, pentru că solicitantul acceptat în program va trebui să pună și el cel puțin 5% din valoarea eligibilă a proiectului (cofinanțare).
Este foarte important de subliniat că finanțarea nerambursabilă este acordată ulterior efectuării cheltuielilor eligibile de către firmele acceptate în program, în sistem de decontare. Acești bani nu vin în avans, astfel că firmele trebuie să aibă din start fonduri proprii asigurate pentru a face toate cheltuielile cu proiectul până la 15 octombrie 2023.
„În termen de maximum 12 luni de la momentul intrării în vigoare a acordului de finanțare, dar nu mai târziu de 15.10.2023, beneficiarul are obligația efectuării tuturor cheltuielilor și încărcării și transmiterii în aplicația informatică a cererii rambursare (Anexa 7), a facturilor, documentelor de plată, prevăzute în anexa nr. 7 la prezenta procedură și a documentelor justificative care însoțesc cererea de rambursare, în caz contrar ajutorul nefiind acordat”, se prevede în ordinul amintit mai sus.
Practic, după ce un solicitant se înscrie în Start-up Nation și este acceptat, se încheie un acord de finanțare și acesta poate începe să facă cheltuieli dintre cele eligibile pentru proiectul său. După efectuarea cheltuielilor, firma transmite către autorități o cerere de rambursare împreună cu documentele justificative aferente. După ce se fac verificări și se constată că totul e în regulă, finanțarea de până la 200.000 de lei este virată în contul companiei.
„Decontarea se face într-o singură tranșă, conform mecanismului decontării cererilor de rambursare pentru care s-a făcut dovada achitării integrale a cheltuielilor aferente facturilor transmise”, scrie în procedura pentru Start-up Nation.
Important! Firmele trebuie să creeze unul sau două locuri de muncă cu normă întreagă (în funcție de suma cerută), pe perioadă nedeterminată, după intrarea în vigoare a acordului de finanțare și să le mențină ocupate cel puțin doi ani de la data plății finanțării nerambursabile.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa office@avocatnet.ro.
Evenimente online oferite abonaților avocatnet.ro premium complet