Condiția de bază pentru care se acordă ajutoare nerambursabile prin ediția din 2022 a programului Start-up Nation este crearea a minimum un loc de muncă, așa cum prevede procedura de accesare a fondurilor. Astfel, antreprenorii ar trebui să acorde o importanță ridicată acestui aspect, mai ales pentru că sunt obligați să mențină locul de muncă nou-creat minimum doi ani după încasarea finanțării, dacă nu vor să riște pierderea ajutorului.
Înscrierile pentru
Start-up Nation sunt în plină desfășurare în prezent, prin aplicația
IMM Recover. Prin program, societățile înființate începând cu 1 ianuarie 2020 pot cere un ajutor nerambursabil de
100.000 de lei (dacă înființează și mențin
un loc de muncă) sau de
200.000 de lei (dacă înființează și mențin
două locuri de muncă), așa cum prevede procedura de accesare din
Ordinul Ministerului Antreprenoriatului și Turismului 1.111/2022.
Practic, înființarea de noi locuri de muncă este principalul motiv pentru care statul acordă acest ajutor nerambursabil antreprenorilor acceptați în program. Locurile de muncă respective trebuie să fie cu contract individual pe perioadă
nedeterminată și cu
normă întreagă (opt ore pe zi, 40 de ore pe săptămână).
Însă nu este suficient doar ca acele joburi să fie create, ci ele trebuie menținute ocupate pentru o perioadă minimă. Condiția trecută în ordinul de ministru prevede că firma care primește bani
„creează cel puțin un loc de muncă cu normă completă, pe perioadă nedeterminată după intrarea în vigoare a acordului de finanțare și menține locul de muncă ocupat cel puțin 2 ani de la data plății ajutorului financiar nerambursabil”. Plata ajutorului se face,
în sistem decont, după efectuarea tuturor cheltuielilor eligibile, în maximum 12 luni de la intrarea în vigoare a acordului, însă nu mai târziu de 15 octombrie 2023.
Dacă se întâmplă ca locurile de muncă să se vacanteze din diverse motive sau ca raporturile să fie suspendate, firma
va avea la dispoziție 45 de zile ca să angajeze alte persoane. Cei nou-angajați vor trebui încadrați în exact aceleași condiții - contract pe perioadă nedeterminată cu normă întreagă.
„În cazul în care locul/locurile de muncă create în cadrul schemei se vacantează din diverse cauze sau se suspendă după crearea lor în cadrul schemei, beneficiarul are un termen de maximum 45 de zile să ocupe locul/locurile de muncă vacante, păstrând numărul și condițiile acestora pentru care a primit finanțare”, scrie în actul normativ.
Angajările (crearea și ocuparea locurilor de muncă) trebuie făcute între momentul în care se semnează acordul de finanțare și momentul în care antreprenorul încasează finanțarea de până la 100.000 sau 200.000 de lei.
„Fiecare beneficiar are obligația să facă dovada, cel târziu la momentul plății cererii de rambursare, a angajării prin proiect, cu contract de muncă pe durată nedeterminată și cu normă completă a minimum 1 loc de muncă pentru care beneficiază de finanțare, precum și obligația menținerii locului de muncă ocupat cel puțin 2 ani începând cu data plății ajutorului financiar nerambursabil (AFN). Locul de muncă se consideră a fi creat prin proiect dacă este creat și ocupat între data semnării acordului de finanțare și data plății cererii de rambursare, de către o persoană care nu a avut raporturi de muncă în ultimele 6 luni cu întreprinderea aplicantă, anterior semnării acordului de finanțare”, este explicat în ordinul citat.
Partea bună este că, în anumite condiții și limite, ajutorul nerambursabil dat prin Start-up Nation
acoperă și cheltuielile cu crearea de noi locuri de muncă, astfel că ele pot fi decontate.
„Pentru aplicanții, care își asumă crearea și menținerea unui singur loc de muncă prin intermediul Programului, valoarea acestor cheltuieli (salarii, utilități, servicii de contabilitate și chirii) reprezintă o sumă forfetară de maximum 30.000 lei din valoarea cheltuielilor eligibile aprobate în urma verificării cererii de finanțare, respectiv din suma cheltuielilor aprobate la decont. Decontarea se face în baza cererii beneficiarului însoțită de documentele care să ateste crearea a minimum 1 loc de muncă;Pentru aplicanții, care își asumă crearea și menținerea a două locuri de muncă prin intermediul Programului, valoarea acestor cheltuieli (salarii, utilități, servicii de contabilitate și chirii) reprezintă o sumă forfetară de maximum 60.000 lei din valoarea cheltuielilor eligibile aprobate în urma verificării cererii de finanțare, respectiv din suma cheltuielilor aprobate la decont. Decontarea se face în baza cererii beneficiarului însoțită de documentele care să ateste crearea a minimum 2 locuri de muncă”, este detaliat în document.
Important! În cazul în care firmele acceptate în Start-up Nation
nu respectă condițiile referitoare la crearea și menținerea noilor locuri de muncă, acestea
riscă să piardă finanțarea nerambursabilă. Concret, una dintre obligațiile prevăzute de acordul de finanțare este fix crearea și menținerea joburilor respective. Conform procedurii pentru Start-up Nation, recuperarea ajutorului se face integral, iar antreprenorii trebuie să achite și dobânzile aferente.