Practic, așa cum reiese din Codul fiscal, CASS este datorată pentru fiecare venit salarial obținut, indiferent că vorbim de două sau mai multe contracte individuale de muncă la același angajator sau la angajatori diferiți. Deși CASS este datorată de salariat, calcularea, reținerea și plata efectivă o face lunar angajatorul.
În paralel, un salariat poate obține și venituri din dividende. Însă în acest caz avem reguli speciale ce permit cumulul veniturilor extra, astfel încât pentru toate să se datoreze CASS o singură dată (nu individual pentru fiecare tip de venit extra), dacă se atinge un plafon de 12 salarii minime brute, în 2022, sau de șase salarii minime brute, începând din 2023.
Mai precis, pe această regulă intră veniturile din investiții (printre care și dividendele), din activități independente, din drepturi de proprietate intelectuală, din asocierea cu un plătitor de impozit micro/pe profit, din cedarea folosinței bunurilor, din agricultură, silvicultură și piscicultură și din alte surse.
De exemplu, dacă salariatul obține în același an dividende egale cel puțin cu plafonul legal indicat, CASS este datorată de două ori - o dată pentru salariu (plata se face lunar, de către angajator) și o dată pentru dividende (plata se face o dată pe an pentru toate veniturile extra, de către persoana care a primit dividende). În cazul dividendelor, declararea (prin formularul 212) și plata anuală a CASS (până la 25 mai pentru veniturile din anul anterior) sunt obligații ce revin numai beneficiarului persoană fizică.
Această speță în care aceeași persoană datorează CASS de mai multe ori într-un an a fost confirmată, la solicitarea avocatnet.ro, de Adriana Stoian, Head of tax la Schoenherr și Asociații SCA, cu precizarea că regula se aplică indiferent dacă vorbim de regulile fiscale actuale sau de cele modificate valabile din 2023:
„Într-adevăr, dacă o persoană fizică, cetățean român, cu domiciliul sau reședința în România, obține atât venituri din salarii și asimilate salariilor din activități desfășurate în România, cât și alte venituri decât cele de natură salarială, precum venituri din dividende, dobânzi, câștiguri de capital, chirii etc., persoana fizică va fi obligată la plata CASS pentru ambele surse de venituri.
Pentru veniturile din salarii și asimilate salariilor, CASS se reține, declară și plătește de către angajator. Baza lunară de calcul a CASS este reprezentată de câștigul brut lunar obținut de persoana fizică (cu anumite excepții specific prevăzute de Codul fiscal), fără a exista o plafonare a acestei baze. Mai mult, conform recentelor modificări introduse de OUG 16/2022, CASS aferentă veniturilor din salarii sau asimilate salariilor, obținute în baza unui contract individual de muncă cu normă întreagă sau cu timp parţial, nu poate fi mai mică decât nivelul CASS calculată asupra salariului de bază minim brut pe țară, corespunzător numărului zilelor lucrătoare din luna în care contractul este activ.
În același timp, persoana fizică este obligată să declare și să plătească CASS pentru alte venituri decât cele de natură salarială (de exemplu, dividende, dobânzi, câștiguri de capital, chirii etc.), dacă nivelul cumulat al acestora depășește, la acest moment, 12 salarii minime brute pe țară, urmând ca nivelul să scadă la șase salarii minime brute pe țară, începând cu veniturile aferente anului 2023. Dacă nivelul cumulat al acestor venituri depășește pragul menționat anterior, baza de calcul a CASS este, la acest moment, plafonată la 12 salarii minime brute pe țară, iar, începând cu veniturile aferente anului 2023, baza de calcul este plafonată astfel:
- la șase salarii minime brute pe țară, dacă veniturile, altele decât cele de natură salarială, sunt cuprinse între șase și 12 salarii minime brute pe țară;
- la 12 salarii minime brute pe țară, dacă veniturile, altele decât cele de natură salarială, sunt cuprinse între 12 și 24 salarii minime brute pe țară;
- la 24 salarii minime brute pe țară, dacă veniturile, altele decât cele de natură salarială, depășesc 24 salarii minime brute pe țară.”
Așadar, aceeași persoană poate ajunge să datoreze CASS de mai multe ori într-un an, dacă obține în paralel venituri din salarii și venituri extra. Câte o dată pentru fiecare contract de muncă și o singură dată (dacă se atinge plafonul legal) pentru toate veniturile extra (indiferent că e vorba doar de dividende sau de o combinație de venituri extra ce includ și dividendele).
Evident, cineva care plătește CASS de mai multe ori în același an are asigurate, în sistemul de stat, exact aceleași servicii medicale de care beneficiază o persoană care plătește o singură dată CASS. Din acest punct de vedere, legislația nu face diferențieri între asigurați în funcție de cât cotizează la sănătate.