Trasee montane pentru copii în România sunt destul de multe, depinde de zona care îți este mai apropiată și mai dragă sufletului tău. Dacă tu iubești muntele și copilul tău o va face, dar totul se va învăța treptat! Chiar și bebelușii pot fi purtați pe cărările înalte câteva minute și sănătatea lor va avea numai de câștigat!
Nu poți pleca alături de copil pe un traseu montan fără să fi pregătit excursia în cele mai mici detalii. Muntele este uimitor, dar implică destul de multe riscuri și tu trebuie să le iei pe toate în calcul! Sperăm să îți fie de ajutor ghidul nostru și să aveți parte de multe vacanțe…la înălțime!
Întrebări la început de drum
Ce-ţi doreşti de la o vacanţă la munte alături de copilul tău? Să te retragi într-un loc liniştit unde să te poţi odihni sau să urci pe munte ? Până la vârsta de 2-3 ani, nu este recomandat să urci cu cel mic pe munte, decât pe distanțe foarte foarte scurte, pentru aer curat. Abia după această vârstă poţi lua în calcul câteva trasee uşoare, aflate la distanţă nu foarte mare de locul unde sunteţi cazaţi.
Întrebări la care trebuie să te gândeşti înainte de a te hotărî să faceţi vacanţa la munte:
- Când plecăm?
- Cu ce plecăm: cu maşina, cu trenul?
- La ce distanţă de casă plecăm?
- Ce servicii poate să ne ofere pentru copil hotelul/pensiunea la care vom merge?
- Există acces rapid la un spital în caz de nevoie?
Perioada cea mai bună. Este bine să mergi cu cel mic la munte vara, mai ales dacă are sub 3 ani. Ideal ar fi în intervalul de la jumătatea lunii iulie până spre sfârşitul lui septembrie. În funcţie de temperatură, vei alege hainele potrivite.
- Ai grijă să aibă ca cel mic să aibă capul acoperit.
- Nu uita că el trebuie să fie bine hidratat.
- Evită expunerea excesivă la soare a celui mic, chiar dacă există nori, deoarece îi poate provoca arsuri ale pielii.
- Vântul de munte te păcăleşte, îţi dă senzaţia că soarele nu arde, aşa că foloseşte pentru copil o cremă cu factor crescut de protecţie solară.
Servicii hoteliere. Interesează-te din timp ce servicii poate să-ţi ofere hotelul sau pensiunea la care mergeţi. Foarte important este meniul special pentru copil. Interesează-te, de asemenea, dacă în zonă există farmacie şi un serviciu medical bine dotat, ca în caz de nevoie să poţi beneficia de consult medical.
Bagajul ideal. Bagajul copilului depinde foarte mult de vârsta acestuia. Cu cât este mai mic, cu atât bagajul este mai consistent.
Pentru drum:
- Scutece
- Mâncare gata făcută. (Ai grijă la temperatura de păstrare, mai ales vara!)
- Ceai sau apă plată, din plin, mai ales vara.
- Trusă medicală (minimum necesar: apă oxigenată, comprese sterile, faşă, pansamente cu rivanol, sirop împotriva febrei, Smecta împotriva diareei – citeşte prospectul)
- Umbrelă sau pelerine de ploaie
- Jucării
- Un rând de haine groase. Noaptea şi dimineaţa, la munte, este foarte frig.
- Schimburi suficiente
- Pălărie de soare
- Cremă cu factor mare de protecţie solară
- Un rucsac în care să iei cu tine tot ce îţi trebuie pentru copil în timpul plimbărilor
- Orice copil sănătos poate merge la schi, la derdeluş, poate face patinaj sau orice alt sport de iarnă potrivit vâstei lui
- Îmbracă-l adecvat pentru temperatura de afară (pantaloni şi haine groase, impermeabile, pulovăr, bluză de piele, căciulă, fular, mănuşi, ghete)
- Învaţă-l să respire pe nas, pentru a preveni răcelile în gât.
- Asigură-te că puştiul tău este bine antrenat. Efortul trebuie susţinut gradat şi cu pauze.
- Copiii între 3 şi 6 ani pot sta afară, iarna, cam 2-3 ore. Dacă temperatura oscilează în jurul a minus zece grade, o oră de joacă este suficientă.
Trasee montane pentru copii mici
Piatra Arsă-Babebe. Partea bună este că poți ajunge cu mașina până la cabana Piatra Arsă, unde există o parcare amenajată. Ți-am recomandat acest traseu pentru copii mici sau chiar bebeluși purtați în sistem (în zilele de vară) deoarece este foarte scurt, destul de popular printre familiile cu copii și cât se poate de sigur.
Traseul îl poți face în maxim o oră și jumătate, găsești aici și loc amenajat de servit masa, ai acces la toaletă și ai și unde alăpta. O altă variantă ar fi să urci să și cobori cu telecabina, dar, îți spunem din proprie experiență, că este destul de aglomerat, pot să stai ore în șir la coadă, mai ales vara.
Sinaia-Poiana Stânii Regale-Stâncile Franz Joseph. Este un traseu destul de accesibil pentru familiile cu copii pe care îl puteți parcurge cam în două ore, chiar dacă socotim și pauzele de pe drum. Drumul începe după cabana Schiori, spre cota 1.400, și tot ce trebuie să faci este să urmezi poteca marcată cu linie verticală albastră.
Tot ce vei vedea pe parcursul acestui traseu montan pentru copii ți se va părea rupt dintr-un basm. Peisajele sunt uimitoare, aerul de o puritare greu de găsit în marile orașe, iar starea de bine vă va însoți pe tot parcursul excursiei. Chiar înainte de restaurantul Stâna Regală, în partea dreaptă, există o urcare scurtă spre Stâncile Franz Joseph, pe care trebuie neapărat să ajungi. De ce? Pentru că ți se va dezvălui o panoramă pe care cu greu o vei putea uita!
Cabana Padiș – Vârful Biserica Moțului (Munții Apuseni). Poți merge cu mașina până la Cabana Padiș și încă vreo 300-400 de metri, după care drumul se termină, deci trebuie să fii din timp cu ochii după parcare. După ce lași mașina în siguranță poți începe traseul, care nu este marcat, dar poteca pe care vei merge este destul de vizibilă!
Traseul montan pentru copii spre Biserica Moțului durează maxim o oră, iar ca altitudine vei merge de la 1.292 de metri până la 1.466 metri. Priveliștea de la capătul drumului este de o frumusețe de neînchipuit, dar cert este că merită fiecare pas parcurs!
Cum îți motivezi copilul să te însoțească pe un traseu montan. Mulți copii din ziua de azi sunt mai fascinați de tehnologie decât de natură, deci s-ar putea să duci ceva mulcă de lămurire cu cei mic. Dar nu neapărat! Poate că nu trebuie să pleci din prima o săptămână la munte, ideal ar fi să începi cu un week-end.
- Poți începe cu o drumeție scurtă de o oră, maxim o oră și jumătate, până prinde gustul! Când e ceva mai măricel și își poate căra singur rucsacul puteți face un traseu montan pentru copii de o zi.
- Discută cu cel mic despre traseu pe care urmează să-l parcurgeți, arată-i imagini sau filmulețe pentru a-i trezi interesul de explorare.
- Verificați împreună prognoza meteo! Chiar și în ziua plecării, deoarece la munte vremea poate fi instabilă. Evită să urci pe munte într-o zi cu ploaie, mai ales dacă te însoțește copilul tău, deoarece potecile pot deveni alunecoase și accidentele sunt greu de evitat.
- Pregătiți împreună rucsacii de drumeție! Copiilor le place să ajute, să fie implicați în treburile „oamenilor mari” și așa devine și responsabil cu propriile lucruri și înțelege ce este esențial într-o astfel de călătorie.
- Dă-i copilului tău diverse responsabilități. Iată câteva exemplu: să țină harta traseului ales, sau busola, să urmărească marcajele ori chiar să fie „șeful” grupului din când în când. Cu siguranță implicarea sa va fi mult mai activă!
- Roagă-l să fotografieze peisajele care l-au impresionat în călătoriile voastre pe munte. Odată ajunși acasă, faceți un album și nu uita să precizezi numele fotografului!
- Ai răbdare cu copilul tău, mai ales la început! Cei mici nu au un ritm constant de urcare: uneori vor alerga, alteori se vor opri pentru o scurtă pauză. Dacă vrei să se termine totul cu o amintire frumoasă, respectă-i dorințele și încearcă să nu-l obosești prea tare!
- Ia la tine apă și gustări, e posibil să aveți nevoie de un surplus de energie chiar dacă traseul durează doar câteva ore.
Trasee montane pentru copii de peste 6-7 ani
Trasee montane pentru copii din Carpații Occidentali.
Șaua Vârtop – Pietrele Negre. Traseul durează maxim 6 ore dus-întors, cu pauze cu tot și este destul de accesibil și familiilor cu copii de peste 7 ani. Se pleacă din Parcul Național Apuseni, iar pe drum veți admira Groapa Ruginoasă și Poiana Țapu.
Satul Ghețar – Peștera Scărișoara. Dacă vrei să admiri cel mai mare ghețar subteran trebuie să planifici o excursie pe acest traseu montan. Traseul este destul de scurt, durează cam jumătate de oră și veți merge prin pădure de la satul Ghețar și până la peștera Scărișoara.
Cetea – Băile Romane – Piatra Ceții. Acest traseu durează maxim 5 ore și este de o frumusețe unică. Cascadele sunt cu adevărat spectaculoase, iar pe lângă ele sunt numeroase formațiuni calcaroase greu de găsit în alte locuri. Copilul tău cu siguranță va fi încântat!
Trasee montane pentru copii din Carpații Orientali.
Satul Gura Haitii – Rezervația geologică „12 Apostoli“. Traseul din Munții Călimani durează maxim 3 ore cu pauzele aferente incluse și este plin de suprize pentru cei mici: multe cratere ce au apărut datoriră eroziunii conurilor vulcanice! Zona străbate o pădure de molid și multe pășuni numai bune pentru odihnă!
Orașul Bălan – Cabana Singuratică. Traseul este destul de ușor, cu o durată de o oră și 30 de minute și se află în munții Hășmașului. Plecarea se face din orașul Bălan și este o bucurie pentru oricine îl străbate pentru prima dată, cu atât ai mult pentru copiii tăi.
Izvorul Muntelui – Cabana Dochia. Chiar dacă traseul este de 4 ore, nu va fi dificil de străbătut. El începe de la cabana Izvorul Muntelui, continuă prin Curmătura Lutul Rosu și se termină la Cabana Dochia și poate fi făcut indiferent de anotimp!
Trasee montane pentru copii din Carpații Meridionali.
Poiana Pelegii – Gura Apei. Traseul durează cam 4 ore și este recomandat să-l faci alături de copii doar vara. Frumusețea Munților Retezat ți se va dezvălui în toată splendoarea ei dacă alegi să mergi alături de familia ta pe acest traseu care începe cu o porțiune împădurită, continuă cu un drum forestier, urmat de întâlnirea cu albia Scocului, lacul de acumulare Gura Apei și cascadele formate de Lapușnicul Mare.
Șaua Baiului – Vârful Leuca Mică – Valea Grecului – Azuga. Dacă alegi să mergi cu copii tăi pe acest traseu montan trebuie să știi din capul locului că aventura va dura maxim 2 ore și jumătate. Și poate fi făcut în fiecare anotimp.
Sebeșu de Sus – Culmea Moașei – Cabana Șuru. Este un alt traseu care poate fi făcut indiferent de anotimp și care nu durează mai mult de 4 ore. Urcarea este destul de ușoară, veți merge mai mult prin pădure și îți dă ocazia să admiri pesaje spectaculoase și destul de multe cascade.
Sfaturi utile pe un traseu montan pentru copii
Acum, că ai mai multe variante de unde să alegi următorul traseu montan alături de copilul tău, ține cont și de următoarele reguli esențiale pe care trebuie să le știi la început de drum:
- Nu pleca niciodată la munte fără un echipament adecvat, pentru că, înainte de distracție, siguranța trebuie să fie pe primul plan.
- Încălțămintea tuturor va fi obligatoriu alcătuită din bocanci de munte. În caz contrar riscul de a suferi o entorsă este destul de mare.
- Notează-ți numărul de la Salvamont! Bine ar fi să nu ai nevoie de el, dar nu strică să-l ai la îndemână în caz de nevoie.
- Nu pleca pe un traseu montan dacă nu ai verificat vremea din acea zonă. Chiar dacă se anunță senină, pune în rucsac câteva lucruri care ți-ar putea fi de folos în caz că se schimbă!
- Ia pauză ori de câte ori simți că cel mic dă semne de oboseală. Ai grijă să fie hidratat suficient și să fie îmbrăcat corespunzător cu temperatura din zona în care vă aflați.
- Ia în calcul varianta că vei renuța pe parcurs la traseu, dacă cel mic nu se simte bine, e prea obosit sau vremea se schimbă brusc! Nu te încăpățâna să îți atingi obiectivul propus, e și mâine o zi!
- Nu lăsați gunoi în urma voastră!
- Nu distrugeți marcajele!
- Nu faceți focul în pădure!
- Nu rupeți plantele protejate!
- Benzile roșii, galbene sau albastre – desemnează traseele principale sau de creastă;
- Crucile albastre, galbene sau roșii – indică trasele de legatură;
- Triunghiurile albastre sau roșii – arata traseele secundare sau drumurile spre un vârf de munte;
- Cercurile roșii, albastre sau galbene încadrate într-un patrat – sunt simbolul pentru un traseu în circuit;
- Cercurile albastre – arată un traseu dus-întors;
- Pătrat rosu în alt pătrat alb – delimitează zonele de rezervație.
Comentarii articol (0)