Noul sistem prin care se stabilesc impozitele locale pentru clădirile nerezidențiale, valabil din 2023, nu mai conține limite maxime, conform OG 16/2022. În acest context, specialiștii opinează că sunt șanse mari ca firmele să achite anul viitor impozite locale mai mari decât până acum.
În cel mai bun caz, firmele vor avea de plătit, în 2023,
impozite locale pentru clădirile nerezidențiale cel puțin la nivelul anului 2022. Însă este greu de crezut că nu vor fi majorări în majoritatea zonelor țării.
„Deși mai sunt încă elemente neclare privind modalitatea de aplicare, pare a fi o certitudine că va exista o majorare sau, în cel mai bun caz, în situații excepționale, se va aplica același impozit ca în 2022. În prezent, cotele de impozitare au valori maximale -- 0,2% pentru clădirile rezidențiale și 1,3% pentru clădirile nerezidențiale --, autoritățile locale având posibilitatea să aplice cote mai mari de impozitare, dar care nu pot depăși limita maximă cu mai mult de 50%.Începând de anul viitor, impozitul pe clădiri va fi diferențiat doar în funcție de natura clădirii, iar cotele minime vor crește, fără a mai exista un prag maxim. Pentru clădirile rezidențiale, cota minimă va fi de 0,1%, iar pentru cele nerezidențiale - de 0,5%. Prin urmare, va fi la latitudinea autorităților locale valoarea cotelor de impozit, fiecare administrație locală din țară putând alege o cotă de impozitare conform propriilor necesități”, a explicat, într-o opinie remisă azi redacției noastre,
Ana Petrescu-Mujdei, Senior Manager, Impozitare Directă, Deloitte România.
Ideea este susținută și de
Elena Geageac, Associate Director, Tax Services, KPMG România. Conform specialistei, în lipsa unor limite maxime stabilite în mod expres, sunt șanse să vedem cote foarte mari de impozitare începând din 2023. Cotele vor fi stabilite individual la nivelul fiecărei localități, astfel că sunt șanse să existe diferențe majore de la o zonă la alta a țării.
„Noutatea absolută este că se abrogă prevederea conform căreia cotele adiționale stabilite de autoritățile locale nu pot fi mai mari de 50% față de nivelurile maxime. Evident, pentru că nici nivelurile maxime nu mai sunt în legislație. Fără cotă maximă și fără acest plafon de 50%, se poate ca anumite autorități locale să ajungă să impoziteze cu niște cote absolut fabuloase. Să sperăm că vor ține seama și de rezonabilitate, și de principiile din Codul fiscal, și de faptul că cei pe care îi impozitează sunt cei de la care așteaptă votul în doi-trei ani sau când sunt din nou alegeri”, a opinat, la un
webinar recent, Elena Geageac.
În acest context, companiile ar trebui să fie cu ochii atât pe așa-zisele
„grile notariale” pentru 2023, cât și pe cotele de impozitare ce vor fi stabilite la nivel de localitate în următoarele luni.
Guvernul schimbă radical, din 2023, sistemul impozitării locale a clădirilor nerezidențiale, conform
OG 16/2022. Așa cum scriam recent,
s-a renunțat complet la obligația proprietarilor de a-și evalua, o dată la câțiva ani, clădirile pe care le dețin. Mai nou, valorile clădirilor sunt luate din studiile de piață administrate de Uniunea Națională a Notarilor Publici.
Până în 2022, Codul fiscal prevedea că valoarea clădirilor nerezidențiale se stabilea individual, proprietarul persoană fizică sau juridică fiind obligat să obțină un raport de evaluare întocmit, în ultimii cinci ani anteriori anului de referință, de un evaluator autorizat. Raportul se depunea la autoritățile fiscale locale până la primul termen pentru plata impozitului din anul de referință.
Totodată, și cotele de impozitare erau diferite până acum. Dacă proprietarul era persoană fizică, atunci cota era între 0,2% și 1,3%, iar lipsa raportului de evaluare ducea la aplicarea unei cote de 2%. Dacă proprietarul era persoană juridică, cota era tot între 0,2% și 1,3%, diferența fiind că, în lipsa raportului de evaluare, se aplica o cotă de 5%.
Practic, noile reguli nu mai conțin o limită maximă a cotei de impozitare, iar impozitarea nu mai ține cont de tipul proprietarului.
Din 2023, pentru clădirile nerezidențiale, impozitul se calculează prin
aplicarea unei cote de minimum 0,5% asupra valorii clădirii. Valoarea clădirii se determină prin însumarea valorii clădirii, a clădirilor-anexă, dacă e cazul, și a suprafețelor de teren acoperite de aceste clădiri.
Comentarii articol (0)