Regulile anului școlar
Astfel, prima noutate din anul școlar 2022-2023 o reprezintă eliminarea, prin ordinul care stabilește structura anului școlar (3.505/2022), a celor două semestre cu care se obișnuiseră elevii în anii trecuți și înlocuirea lor cu cinci module de învățare, adică de cursuri, despărțite de vacanțe cu diverse durate. Acest an școlar va avea o durată de 36 de săptămâni de cursuri.
Apoi, prin noul regulament școlar, introdus prin Ordinul Ministerului Educației nr. 4.183/2022 și în vigoare din 1 septembrie, s-a stabilit că, din acest an școlar, la fiecare disciplină se încheie anual o singură medie, calculată ca medie aritmetică a notelor acordate pe parcursul anului.
Numărul de note acordate anual la fiecare disciplină trebuie să fie cu cel puțin trei mai mare decât numărul de ore alocat săptămânal disciplinei în planul-cadru de învățământ. Cu alte cuvinte, de pildă, dacă la matematică au trei ore pe săptămână, elevii vor trebui să aibă, la sfârșitul anului, cel puțin șase note la respectiva materie.
În plus, prin apariția noului regulament au fost eliminate din legislație prevederile legate de exmatricularea elevilor, ținând cont de faptul că dreptul la educație este un drept constituțional, iar învățământul este obligatoriu până în clasa a XII-a.
Totodată, au fost eliminate și prevederile care dădeau înainte posibilitatea colectării de fonduri bănești de la părinții elevilor.
Drepturile și obligațiile elevilor
Prin Ordinul nr. 4.742/2016, prin care a fost introdus Statutul elevului, au fost stabilite drepturile care nu le pot fi refuzate elevilor, dar și anumite obligații pe care le au aceștia în raport cu școala.
Mai exact, în ceea ce privește drepturile elevilor, aceștia au dreptul la învățământ gratuit, ceea ce implică și dreptul de a primi manuale gratuite. De asemenea, elevii beneficiază de dreptul la respectarea imaginii, demnității ori personalității proprii și la protecția datelor personale. Astfel, este interzisă, în orice context, mustrarea unui elev în fața colectivului clasei sau al școlii.
Apoi, elevii mai au dreptul de a primi premii și recompense pentru rezultate deosebite la activitățile școlare și extrașcolare, de a avea acces la actele școlare proprii, dreptul la o evaluare obiectivă și corectă, dar și dreptul de a contesta rezultatele evaluării lucrărilor scrise.
Pe de altă parte, elevii au și o serie de obligații. Dintre acestea putem aminti obligația de a frecventa toate cursurile, de a se pregăti la fiecare disciplină de studiu și de a respecta regulamentele și deciziile școlii.
În plus, mai există și obligația de a merge la școală îmbrăcați decent. Totuși, chiar dacă obligația este încălcată, elevilor nu le poate fi refuzat dreptul de a intra în școală.
Totodată, elevii au obligația de a avea un comportament civilizat la școală, de a utiliza în mod corespunzător, conform destinației stabilite, toate facilitățile școlare la care au acces, de a respecta curățenia, liniștea și ordinea în perimetrul școlar, de a utiliza manualele școlare primite gratuit și de a le restitui în stare bună, la sfârșitul anului școlar și de a anunța, în caz de îmbolnăvire, profesorul diriginte.
În fine, elevilor le este interzisă, de principiu, utilizarea telefoanelor mobile în timpul orelor de curs, al examenelor și al concursurilor, dar și să aibă comportamente jignitoare la adresa colegilor sau profesorilor sau să utilizeze un limbaj trivial în școală.
Comentarii articol (0)