ACCES PREMIUM
De ce premium?
Protocol între ANAF și RAR
Fiscul a început să identifice contribuabilii care încearcă să evite plata TVA-ului pentru mașinile second hand aduse din UE
Recent, informațiile despre persoanele fizice și juridice care cumpără mașini second hand din UE și le aduc în România au început să circule între Registrul Auto Român (RAR) și Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF). În acest context, șeful Fiscului spune că inspectorii deja au început să identifice contribuabili care încearcă să evite plata TVA-ului în România.
Articolul continuă mai jos
„Știți că există o practică de eludare a TVA-ului prin comercializarea de autoturisme second hand prin diverse firme care încearcă să ocolească prevederile legale. Am semnat un protocol de colaborare între ANAF și RAR, iar în urma acestor activități specifice am descoperit, de exemplu, în prima lună, 15 societăți care au făcut achiziții intracomunitare de 53 de milioane de lei cu risc de neplată a TVA-ului. S-au dispus deja și măsuri asiguratorii pentru suma de 1,8 milioane de lei, s-a dat și o amendă de 20.000 de lei, au fost indisponibilizate două autoturisme...De asemenea, am găsit persoane fizice care și-au făcut societăți în alte state -- spre exemplu, în Bulgaria -- și au comercializat aproximativ 2.000 de autoturisme. Am cerut, pe schimbul internațional de informații, relații cu Fiscul din Bulgaria, desfășurăm activitățile specifice și vă garantăm că o să fie obligați să plătească impozitele pe care au crezut că le pot eluda în România făcând aceste artificii cu societăți în alte state”, a declarat azi, la
o conferință de presă,
Lucian Heiuș, președintele ANAF.
Șeful Fiscului a explicat că sunt urmăriți în special contribuabilii care
se ocupă în mod constant cu vânzarea de mașini second hand în România, deoarece aceștia prezintă un risc ridicat de neplată a TVA-ului. Practic, vorbim de firme sau persoane fizice care derulează o activitate comercială din care obțin venituri constante, dar care încearcă să evite obligațiile fiscale pe care le au.
„Ni se pun la dispoziție datele pe care le au ei și de acolo noi vedem cine are un rulaj foarte mare de mașini vândute, vedem la ce preț sunt vândute... Mecanismul e relativ simplu - faci o achiziție intracomunitară și, ca să eludezi plata TVA-ului, vii și o înregistrezi pe o factură mai mică în România sau, mai nou, se deschid firme în Bulgaria, încercând să evite Fiscul din România.Sunt și persoane fizice care aduc zeci sau poate sute de mașini într-un an. Având acest protocol, noi vedem dacă apare pe numele lui... Popescu Gheorghe... că a adus 60 de mașini într-un an. Nu poți să vinzi 60 de mașini pentru că nu îți plac, poți să vinzi una-două... Când vinzi 60 de mașini și tu, de fapt, n-ai niciun venit, e clar că acolo este o activitate care nu este în regulă. Iar cei care merg pe societăți... tendința lor este de a merge pe tot felul de tertipuri pentru a nu plăti TVA-ul”, a mai spus Lucian Heiuș.
Așa cum
scria redacția noastră acum aproape un an, prin OUG 120/2021 s-a stabilit că persoana fizică sau juridică ce cumpără mașini la mâna a doua din UE este și cea care trebuie să se prezinte la RAR pentru formalități (personal sau prin împuternicit).
Totodată, în baza unui protocol,
RAR transmite la ANAF, înainte să elibereze cărțile de identitate, toate documentele pe care le primește de la persoanele care cumpără mașini second hand din UE.
Conform celor de la RAR,
protocolul a devenit activ la finalul lunii iulie 2022, astfel că de câteva săptămâni a început acest schimb de informații cu ANAF.
Măsura a fost introdusă, așa cum sublinia și șeful ANAF, pentru
a combate fraudele cu TVA.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.