ACCES GRATUIT
UPDATE: "Luna tatălui", dublată oficial. Dacă nu optează pentru intrarea în CCC, indemnizația se va plăti cu două luni mai puțin, nu cu una
"Luna tatălui", cum este cunoscută perioada din interiorul concediului de creștere a copilului (CCC) în care tatăl poate sta acasă cu copilul, în timp ce mama se întoarce la muncă, s-a dublat, începând de astăzi. Dacă celălalt părinte decât cel aflat în concediu nu vrea să rămână acasă cu copilul, plata indemnizației nu se va face în ultimele două luni până la perioadă maximă disponibilă de doi ani, respectiv trei ani, în cazul copilului cu dizabilități.
Articolul continuă mai jos
OUG 164/2022, care a modificat
OUG 111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor odată cu publicarea HG nr. 865/2023 în Monitorul Oficial (19 septembrie 2023), aduce schimbări, printre altele, legate de și "luna tatălui".
Ordonanța stabilește că perioada totală din concediul de creștere a copilului care este alocată persoanei care nu a solicitat acest drept crește la cel puțin două luni, față de cel puțin o lună. Astfel, „luna” tatălui se transformă în „cele două luni ale tatălui” (sau ale mamei, dacă tatăl e cel care intră în concediu de creștere).
În același timp, dacă tatăl nu solicită dreptul la concediul care i se cuvine, respectiv cele cel puțin două luni, mama nu poate beneficia de dreptul la concediu în locul tatălui, adică de acele două luni (sau invers, dacă tatăl e cel care intră în concediul de creștere inițial). Mai exact, dacă celălalt părinte nu intră în CCC, indiferent că vorbim despre tatăl sau mama copilului, indemnizația aferentă va fi acordată doar până la vârsta de 1 an și 10 luni a copilului sau 2 ani și 10 luni, în cazul copilului cu handicap.
Până acum, în cazul în care celălalt părinte nu își "revendica" luna lui din CCC, indemnizația se reducea cu o lună. Părintele care și-a luat CCC rămânea în continuare în concediu și cu contractul de muncă suspendat/ activitatea întreruptă, însă pe ultima lună de concediu de creștere nu i se plătea indemnizația.
Pe de altă parte, în situația în care tatăl nu îndeplinește condițiile pentru a intra în concediul de creștere sau familia este monoparentală, mama depune documentele aferente și primește și indemnizația pentru luna tatălui, în același cuantum ca și până atunci.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (65)