ACCES PREMIUM
De ce premium?
Depunerea D112 se consideră îndeplinită la termen chiar dacă s-au înregistrat erori, dacă firma le rezolvă până la finalul lunii
Formularul 112 a fost actualizat recent, iar angajatorii au întâmpinat probleme la depunerea online a declarației din cauza erorilor apărute, deși probleme vin, de cele mai multe ori, de la organul fiscal. Totuși, recomandarea unui expert contabil este ca, în primă fază, să fie depusă D112 în termenul legal, chiar dacă există erori, astfel încât să fie primit un număr de recipisă, iar până la finalul lunii să fie redepusă declarația corectată. Data depunerii celei de-a doua declarații va fi cea a depunerii inițiale, după cum este prevăzut în Codul de procedură fiscală.
Articolul continuă mai jos
Dacă luăm situația
ultimei modificări a formularului 112, Fiscul a fost nevoit să actualizeze nu o dată, ci de două ori declarația din cauza erorilor, iar ultima zi de depunere este chiar ziua de azi, 26 septembrie.
În acest context, util de știut este faptul că obligația depunerii D112 se consideră îndeplinită dacă depunerea inițială cu erori s-a făcut în termenul legal, iar declarația validă se trimite până la finalul lunii în care e stabilit termenul.
După cum a explicat Cornel Grama, expert contabil, pe un
forum de specialitate, important în cazul unei depuneri a formularului cu erori este numărul de recipisă, deoarece acesta va indica faptul că depunerea s-a făcut în termenul legal. În cazul unei prime declarații cu erori, contribuabilii au până la finalul lunii timp să depună un al doilea formular, urmând ca cea de-a doua recipisă să aibă data recipisei inițiale, respectiv depunerii cu erori în termenul legal.
Explicația expertului contabil are la bază articolul 103 din
Codul de procedură fiscală, prevederile în cauză fiind următoarele:
"(4) Data depunerii declarației fiscale prin mijloace electronice de transmitere la distanță este data înregistrării acesteia pe portal, astfel cum rezultă din mesajul electronic transmis de sistemul de tranzacționare a informațiilor, cu condiția validării conținutului declarației. În cazul în care declarația nu este validată, data depunerii declarației este data validării astfel cum rezultă din mesajul electronic.(5) Prin excepție de la prevederile alin. (4), în situația în care declarația fiscală a fost depusă până la termenul legal, iar din mesajul electronic transmis de sistemul de tranzacționare a informațiilor rezultă că aceasta nu a fost validată ca urmare a detectării unor erori în completarea declarației, data depunerii declarației este data din mesajul transmis inițial în cazul în care contribuabilul/plătitorul depune o declarație validă până în ultima zi a lunii în care se împlinește termenul legal de depunere.”
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Conform legislației în vigoare, este strict interzisă copierea, reproducerea, redistribuirea, republicarea sau orice altă formă de reutilizare a acestui conținut, integral sau parțial, fără consimțământul scris al avocatnet.ro. Nerespectarea acestor prevederi poate atrage răspunderea civilă, contravențională sau penală.
Comentarii articol (1)