Astfel, întreprinderile mici și mijlocii (care includ, de asemenea, PFA-uri și întreprinderi individuale sau familiale) și firmele din industria alimentară care vor să beneficieze în continuare, începând cu septembrie 2022, de componenta pe energie electrică a schemei de sprijin, trebuie să depună la furnizor o solicitare însoțită de o declarație pe propria răspundere. Solicitarea și declarația, ale căror modele sunt anexate la ordonanță, trebuie depuse în cel mult 30 de zile de la intrarea în vigoare a actului normativ, adică până pe 1 octombrie 2022.
Dacă ratează termenul respectiv, firmele pot depune solicitările și ulterior, pentru a beneficia de plafonarea prețului la electricitate, însă facilitatea se va aplica începând cu data de 1 a lunii următoare depunerii acestora la furnizor. Mai precis, se reduce perioada în care firmele beneficiază de schema de sprijin. De exemplu:
- cei care depun solicitările în octombrie 2022, după data de 1, vor beneficia din nou de facturi reduse la electricitate începând cu noiembrie 2022 (se pierde facilitatea pentru perioada septembrie - octombrie 2022);
- cei care depun solicitările în noiembrie 2022 vor beneficia din nou de facturi reduse la electricitate începând cu decembrie 2022 (se pierde facilitatea pentru perioada septembrie - noiembrie 2022);
- cei care depun solicitările în decembrie 2022 vor beneficia din nou de facturi reduse la electricitate începând cu ianuarie 2023 (se pierde facilitatea pentru perioada septembrie - decembrie 2022);
- cei care depun solicitările în ianuarie 2023 vor beneficia din nou de facturi reduse la electricitate începând cu februarie 2023 (se pierde facilitatea pentru perioada septembrie 2022 - ianuarie 2023).
Desigur, inclusiv firmele nou-înființate începând cu septembrie 2022 pot solicita la furnizorul de electricitate să li se aplice plafonarea.
Mai trebuie amintit că, începând cu 1 septembrie 2022, plafonarea prețului facturat de furnizorii de electricitate (maximum 1 leu/kWh, cu TVA inlus) nu mai este valabilă pentru întregul consum, ci numai pentru 85% din consumul mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021. Pentru cei care n-au un istoric de consum în anul 2021, procentul de 85% se aplică la consumul lunar.
Comentarii articol (0)