Schema de sprijin prin care Guvernul menține reduse facturile de energie pentru companii (energie electrică și gaze naturale) a fost prelungită prin OUG cu cinci luni, fiind valabilă până în august 2023. Totuși, măsura acoperă, începând din septembrie 2022, numai 85% din consumul de energie electrică, iar firmele pot continua să beneficieze de facilitate numai dacă depun o cerere la furnizor.
Schimbarea regulilor
schemei de sprijin pentru reducerea facturilor de energie este prevăzută de
OUG 119/2022, act normativ oficializat și intrat în vigoare pe
1 septembrie 2022.
În primul rând, s-a stabilit că schema de sprijin, care până acum era programată să se aplice numai până la 31 martie 2023,
se extinde până la 31 august 2023.
În al doilea rând, când vine vorba de plafonarea prețurilor la energie electrică, sintagma „clienți noncasnici” a fost detaliată pentru a prevedea că e vorba de
întreprinderile mici și mijlocii (care includ, de asemenea, PFA-uri și întreprinderi individuale sau familiale) și de
firmele din industria alimentară.
În al treilea rând, plafonarea prețului facturat de furnizorii de electricitate (maximum 1 leu/kWh, cu TVA inlus)
nu mai este valabilă pentru întregul consum, ci numai pentru 85% din consumul mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021. Pentru cei care n-au un istoric de consum în anul 2021, procentul de 85% se aplică la consumul lunar.
În al patrulea rând, OUG 119/2022 prevede în mod expres că,
pentru a beneficia, începând cu septembrie 2022, de componenta pe energie electrică a schemei de sprijin, firmele trebuie să depună la furnizor o solicitare însoțită de o declarație pe propria răspundere (modelele sunt anexate la ordonanță). Cererile trebuie depuse în maximum 30 de zile de la intrarea în vigoare a ordonanței, adică până pe 1 octombrie 2022.
Dacă ratează termenul amintit, firmele pot depune solicitările și ulterior, pentru a beneficia de plafonarea prețului la electricitate, însă facilitatea se va aplica începând cu data de 1 a lunii următoare depunerii acestora la furnizor.
În privința componentei de gaze naturale a schemei de sprijin, autoritățile au păstrat, de principiu, regulile aplicabile până acum, prelungind doar aplicabilitatea până la 31 august 2023. Este vorba, mai precis, de o plafonare a prețului final facturat de către furnizorii de gaze naturale către clienții noncasnici la maximum 0,37 lei/kWh, cu TVA inclus. Însă numai pentru cei al căror consum anual de gaze naturale realizat în anul 2021 la locul de consum este de cel mult 50.000 MWh și pentru producătorii de energie termică.
Comentarii articol (0)