- impozitul micro: firmele care realizează venituri de până la un milion de euro, echivalent în lei, inclusiv dacă activează în domeniul HoReCa;
- impozitul pe profit: firmele care realizează venituri de peste un milion de euro, echivalent în lei sau cele cu venituri mai mici de-atât, dar care, cu îndeplinirea anumitor condiții, pot opta pentru impozit pe profit;
- impozitul specific: firmele care activează în domeniul HoReCa (în esență, hoteluri, restaurante, baruri, cafenele și altele) și care, în absența acestui regim, ar trebui să aplice impozitul pe profit;
- impozitul mixt: firmele care, deși aplică impozitul specific, derulează și activități care se încadrează la impozit pe profit.
Din acest motiv, Ordonanța Guvernului 16/2022 este un act normativ care va aduce nu doar modificări majore ale sistemului fiscal, ci și mai multă previzibilitate în activitatea firmelor din România. De ce? Pentru că de la un sistem cu patru regimuri diferite de impozitare a afacerilor se va trece la un singur regim obligatoriu, care va fi „condimentat” cu un singur regim opțional (care va fi, efectiv, „de unică folosință”). Mai precis, impozitul specific și impozitul mixt dispar „la pachet”, impozitul micro devine opțional, iar impozitul pe profit rămâne singurul regim obligatoriu.
Prin urmare, de anul viitor, multe companii vor aplica impozitul pe profit, astfel că, odată cu trecerea de la un an la altul, vor putea verifica doar dacă îndeplinesc condițiile pentru aplicarea, o singură dată, a regimului micro. Asta înseamnă mai puține variabile în viața unei companii și claritate pe termen lung pe partea de impozitare a afacerii.
Odată ce condițiile impozitului micro nu vor mai fi îndeplinite, societățile vor trebui să (re)intre definitiv în impozitul pe profit. Cu alte cuvinte, data de 1 ianuarie 2023 servește ca un moment zero în ceea ce privește posibilitatea de a aplica sau nu impozitul micro - firmele nou-înființate vor putea aplica regimul micro o singură dată în existența lor (chiar de la început, dacă îndeplinesc condițiile, sau ulterior), pe când firmele deja existente vor putea aplica regimul micro, de asemenea, o singură dată în restul existenței lor (chiar dacă l-au mai aplicat până în 2022).
Context mai amplu: Această reașezare majoră a sistemului fiscal autohton vine în urma unei ample analize impuse de implementarea Planului Național de Redresare și Reziliență. Autoritățile de la noi și-au asumat, în fața autorităților europene, că vor face schimbări la sistemul fiscal astfel încât acesta să genereze mai multă predictibilitate, pe termen lung, pe partea de venituri colectate din impozitarea afacerilor. Automat, asta aduce mai multă predictibilitate și pentru firme.