Creșterea dobânzilor și deteriorarea perspectivelor economice au determinat băncile din România să înăsprească semnificativ standardele de creditare în trimestrul al doilea din 2022, atât în cazul împrumuturilor acordate populației, cât și al celor acordate companiilor, instituțiile de credit anticipând continuarea înăspririi acestora pentru împrumuturile acordate sectorului real.
Băncile au evaluat șapte dintre cele 10 sectoare ca fiind semnificativ mai riscante în T2 din 2022 față de trimestrul anterior. Sectorul energetic rămâne cel mai riscant, pentru al cincilea trimestru consecutiv. Acesta este urmat de transporturi, industrie, agricultură, construcții și turism. Înăsprirea standardelor poate limita evoluția creditării.
În cazul populației, băncile anticipează că în T3 (iulie-septembrie), cererea de credite pentru locuințe va continua să scadă, fenomen observat și în T2, în vreme ce cererea pentru credite de consum este așteptată să se mențină constantă (după un T2 ceva mai bun, în care au fost raportate creșteri).
La nivelul companiilor, instituțiile de credit au consemnat o creștere moderată a cererii de credite în T2 2022, iar pentru trimestrul următor anticipează o menținere constantă a acesteia.
Așteptările privind situația economică generală, deciziile de politică monetară sau prudențială ale BNR, riscurile în creștere asociate anumitor industrii, precum și situația financiară a populației – sunt motivele invocate de băncile chestionate de BNR în cadrul celui mai recent sondaj privind creditarea companiilor nefinanciare și a populației, din august 2022.
S-au dus creșterile de două cifre ale creditelor către companii: majorarea dobânzii BNR și-a pus amprenta asupra creditării corporateÎmprumuturile corporate au fost, de altfel, motorul avansului creditării în prima parte a anului, când au contat foarte mult și garanțiile statului prin schemele de ajutor, însă acesta pare să se fi temperat începând cu luna iulie.
Volumul creditelor noi în lei accesate de companii în iulie a fost de 4,27 miliarde de lei, cu 6,8% peste nivelul din iulie 2021. În august, volumul total a fost de doar 2,9 miliarde de lei, în creștere cu doar 2,7% față de august 2021.
Iulie și august au fost două luni în care costurile de finanțare au crescut pentru companii, o consecință a două majorări importante a ratei cheie de politică monetară din partea BNR, care a dus dobânda de referință de la 3,75% pe an la 5,5% pe an.
Citește integral articolul pe www.cursdeguvernare.ro.
Comentarii articol (0)