avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 895 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale poatesc x srl credita firma y srl, la care e asociat?
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

poatesc x srl credita firma y srl, la care e asociat?

Buna ziua, dragii mei!
sc x srl din romania e asociat la sc y srl din rep. moldova. Poate sc x srl din romania sa imprumute sc y din rep moldova pe modelul asociat crediteaza firma(societatea)? daca da, avem vreo baza legala? mentionez ca nu sunt ifn, banca sau ceva din domeniul asta.
daca nu, cine/ce ma impiedica?
daca da, cu dobanda sau fara?
am tot cautat in legalnet de azi dimineata si nu am gasit argumente irefutabile pentru nici una din variante.
va rog sa ma ajutati, cu punctele voastre de vedere.
multumesc!
Cel mai recent răspuns: Bogdan Frunza , Consilier juridic 09:28, 17 Februarie 2009
In mod cu totul exceptional ar putea s iprumute societatea din Moldova, dar nu este deloc recomandabil, parerile sunt foarte impartite si legile se bat cap in cap cu privire la acest aspect.
Nevoia crescanda de solutii exceptionale de depasire a unor momente speciale din existenta unei societati la nivelul unor costuri practic inexistente raportat la cele bancare impun tratarea acestui subiect. Imprumutarea societatii de catre asociat tine chiar de constituirea societatii comerciale care isi procura fondurile necesare activitatii prin aporturile asociatilor. Este, de asemenea, o premisa fireasca aceea ca disponibilul societatii la un anumit moment in caz exceptional sa nu fie suficient pentru desfasurarea activitatii si sa apara necesitatea finantarii. Acest lucru se realizeaza extrabancar in special prin imprumuturile asociatilor sau prin creditul comercial. In cazul in care in mod constant sunt necesare disponibilitati banesti sporite atunci poate fi necesara majorarea capitalului social sau contractarea unui credit bancar.

Imprumutul in afara creditului bancar are ca temei prevederile art. 100 din Titlul VI Regimul juridic al garantiilor reale mobiliare din Legea nr. 99/1999. Astfel, orice persoana poate vinde pe credit sau poate acorda imprumuturi daca nu primeste depozite. Aceasta prevedere extinde aria posibililor creditori ai unei societati si la alte persoane decat a asociatului.

Avand in vedere ca societatea care acorda imprumutul sau asociatul nu constituie depozite cu scopul acordarii de imprumuturi operatiunea este admisa implicit si de legea bancara. Aceasta de altfel nu instituie restrictii exprese in acest sens ci interzice activitatea de atragere de depozite.

Imprumutarea societatii de catre o alta societate comerciala sau asociat fie ca este persoana juridica sau fizica este posibila din perspectiva argumentelor prezentate mai sus si in contextul recentelor reglementari privind activitatea institutiilor financiare nebancare. Astfel, finantarea activitatii societatii nu pot fi incadrata in categoria restrictiilor impuse de prevederile Titlului I Dispozitii privind activitatea de creditare desfasurata de institutii financiare nebancare cuprins in Ordonanta Guvernului nr. 28/2006.

Un alt argument in sensul posibilitatii efectuarii de imprumuturi intre societati este chiar modul in care potrivit intrebarii dvs. se acorda. Caracterul intamplator (acordarea de imprumuturi nefiind o activitate curenta a imprumutatorului) si acordarea fara obtinerea vreunui venit din aceasta operatiune subliniaza lipsa oricarei obligatii de a avea in obiectul de activitate acest domeniu. In aceste circumstante se va putea doar pune problema oportunitatii acordarii unui imprumut daca acesta nu genereaza un profit cu exceptia cazului in care beneficiile sunt obtinute in urma unor operatiuni colaterale sau partile sunt componente ale unui grup.

Acordarea de imprumuturi unui comerciant (societate comerciala) este reglementata implicit si de Ordonanta nr. 9/2000 privind nivelul dobanzii legale pentru obligatii banesti aprobata prin Legea nr. 356/2002. In temeiul art. 3 din acest act normativ dobanda legala se stabileste, in materie comerciala, la nivelul dobanzii de referinta a Bancii Nationale a Romaniei. Nivelul dobanzii de referinta a Bancii Nationale a Romaniei, in functie de care se stabileste dobanda legala, este cel din prima zi lucratoare a anului, pentru dobanda legala cuvenita pe semestrul I al anului in curs, si cel din prima zi lucratoare a lunii iulie, pentru dobanda legala cuvenita pe semestrul II al anului in curs.

In aceste conditii spre exemplu, pentru anul 2006 va fi utilizata dobanda de referinta valabila pentru luna ianuarie 2006 pentru calculul dobanzii pentru primul semestru si nivelul dobanzii legale aferente lunii iulie pentru cel de-al doilea semestru al anului. Nivelul dobanzii de referinta se stabileste lunar de catre Banca Nationala a Romaniei si se publica in Monitorul oficial. Dobanda de referinta a fost instituita prin Circulara BNR nr. 3/2002 si a inlocuit taxa oficiala a scontului incepand cu februarie 2002.

In ceea ce priveste dobanda legala trebuie sa face urmatoarele doua remarci. Mai intai ca in cadrul contractului de imprumut partile pot sa stabileasca orice nivel al dobanzii, cu singura limitare aplicabila in materia raporturilor civile prevazuta de art. 5 alin. (1) din Ordonanta nr. 9/2000, daca nivelul dobanzii este stabilit in scris (in raporturile civile dobanda nu poate depasi dobanda legala cu mai mult de 50% pe an). Cea de a doua observatie are in vedere limitarea deductibilitatii fiscale stabilite de art. 23 din Codul fiscal - Legea nr. 571/2003 cu modificarile ulterioare. In cadrul acestei prevederi subliniem dispozitiile alin. 5) care limiteaza suplimentar deductibilitatea dobanzilor la nivelul dobanzii de referinta a Bancii Nationale a Romaniei, corespunzatoare ultimei luni din trimestru, pentru imprumuturile in lei. Aceasta limitare vizeaza tocmai tipurile de imprumuturi analizate acordate de catre asociati sau actionari, altele decat cele furnizate de alte societati care acorda credite: banci, cooperativele de credit, societatile de leasing pentru operatiuni de leasing, societatile de credit ipotecar). Asadar in cazul unei dobanzi de referinta mai mici in luna martie nu toata dobanda legala este si deductibila socotind indeplinita conditia privind gradul de indatorare a societatii mentionata la alin. 1 al art. 23 din Codul fiscal.

frunzulitzab a scris:

sc x srl din romania e asociat la sc y srl din rep. moldova. Poate sc x srl din romania sa imprumute sc y din rep moldova pe modelul asociat crediteaza firma(societatea)? daca da, avem vreo baza legala?


Da.

Art.272 – (1) Se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 3 ani fondatorul, administratorul, directorul sau reprezentantul legal al societatii, care:
1. dobandeste, in contul societatii, actiuni ale altor societati la un pret pe care il stie vadit superior valorii lor efective sau vinde, pe seama societatii, actiuni pe care aceasta le detine, la preturi despre care are cunostinta ca sunt vadit inferioare valorii lor efective, in scopul obtinerii, pentru el sau pentru alte persoane, a unui folos in paguba societatii;
2. foloseste, cu rea-credinta, bunuri sau creditul de care se bucura societatea, intr-un scop contrar intereselor acesteia sau in folosul lui propriu ori pentru a favoriza o alta societate in care are interese direct sau indirect;
3. se imprumuta, sub orice forma, direct sau printr-o persoana interpusa, de la societatea pe care o administreaza, de la o societate controlata de aceasta ori de la o societate care controleaza societatea pe care el o administreaza, suma imprumutata fiind superioara limitei prevazute la art. 1444 alin.(3) lit.a), sau face ca una dintre aceste societati sa ii acorde vreo garantie pentru datorii proprii;
4. incalca dispozitiile art.183.
(2) Nu constituie infractiune fapta prevazuta la alin.(1) pct.2, daca a fost savarsita de administratorul, directorul sau reprezentantul legal al societatii in cadrul unor operatiuni de trezorerie intre societate si alte societati controlate de aceasta sau care o controleaza, direct ori indirect.
(3) Nu constituie infractiune fapta prevazuta la alin.(1) pct.3, daca este savarsita de catre o societate comerciala ce are calitatea de fondator, iar imprumutul este realizat de la una dintre societatile controlate ori care o controleaza pe aceasta, direct sau indirect.

Imprumuturile, creditarile, facilitatile financiare acordate intre societatile din cadrul unui grup nu constituie infractiune, chiar daca ar fi in paguba uneia dintre societatile din cadrul grupului.
Buna dimineata!
Va multumesc frumos pentru raspunsurile dumneavoastra, prompte si documentate, ca de obicei!
Sper sa ma pot revansa!

Cu stima,
frunzulitzab

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Imprimut firma pe baza unui imprumut bancar de nevoi personale al asociatilor EricaNagy EricaNagy Buna ziua, Pot face un contract de imprumut firma cu firma al carui asociat sunt iar rambursarea acestui imprumut sa fie scadentarul creditului de nevoi ... (vezi toată discuția)
Imprumut intre 2 firme LIVIU NISTEA LIVIU NISTEA daca o firma poate imprumuta o alta firma cu o suma de bani? (vezi toată discuția)
Imprumuturi intre societati cristina1980 cristina1980 buna ziua, o intrebare scurta pentru cine ma poate indruma si pe mine cu un sfat . am doua companiii dar asociatii sunt diferiti, vreau sa fac un imprumut ... (vezi toată discuția)