frunzulitzab a scris:
sc x srl din romania e asociat la sc y srl din rep. moldova. Poate sc x srl din romania sa imprumute sc y din rep moldova pe modelul asociat crediteaza firma(societatea)? daca da, avem vreo baza legala?
Da.
Art.272 – (1) Se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 3 ani fondatorul, administratorul, directorul sau reprezentantul legal al societatii, care:
1. dobandeste, in contul societatii, actiuni ale altor societati la un pret pe care il stie vadit superior valorii lor efective sau vinde, pe seama societatii, actiuni pe care aceasta le detine, la preturi despre care are cunostinta ca sunt vadit inferioare valorii lor efective, in scopul obtinerii, pentru el sau pentru alte persoane, a unui folos in paguba societatii;
2. foloseste, cu rea-credinta, bunuri sau creditul de care se bucura societatea, intr-un scop contrar intereselor acesteia sau in folosul lui propriu ori pentru a favoriza o alta societate in care are interese direct sau indirect;
3. se imprumuta, sub orice forma, direct sau printr-o persoana interpusa, de la societatea pe care o administreaza, de la o societate controlata de aceasta ori de la o societate care controleaza societatea pe care el o administreaza, suma imprumutata fiind superioara limitei prevazute la art. 1444 alin.(3) lit.a), sau face ca una dintre aceste societati sa ii acorde vreo garantie pentru datorii proprii;
4. incalca dispozitiile art.183.
(2) Nu constituie infractiune fapta prevazuta la alin.(1) pct.2, daca a fost savarsita de administratorul, directorul sau reprezentantul legal al societatii in cadrul unor operatiuni de trezorerie intre societate si alte societati controlate de aceasta sau care o controleaza, direct ori indirect.
(3)
Nu constituie infractiune fapta prevazuta la alin.(1) pct.3, daca este savarsita de catre o societate comerciala ce are calitatea de fondator, iar imprumutul este realizat de la una dintre societatile controlate ori care o controleaza pe aceasta, direct sau indirect.
Imprumuturile, creditarile, facilitatile financiare acordate intre societatile din cadrul unui grup nu constituie infractiune, chiar daca ar fi in paguba uneia dintre societatile din cadrul grupului.