avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 912 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Imprimut firma pe baza unui imprumut bancar de nevoi ...
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Imprimut firma pe baza unui imprumut bancar de nevoi personale al asociatilor

Buna ziua,

Pot face un contract de imprumut firma cu firma al carui asociat sunt iar rambursarea acestui imprumut sa fie scadentarul creditului de nevoi personale pe care l-am accesat in nume propriu? Cam care ar fi procedura legala de a imi recupera suma cu dobanda cu tot?

Va multumesc pentru ajutor
In contractul de imprumut dintre dvs. ca asociat si firma veti stipula aceeasi dobanda anuala si aceleasi scadente ca si in contractul de credit.
Pt. firma insa, nu toata dobanda reprezinta cheltuiala deductibila (aici nu mai stiu sigur, retinusem ca e deductibila doar pana la nivelul dobanzii de referinta a BNR).
Multumesc pentru raspuns. Unde m-as putea interesa despre deductibilitatea dobanzii?
In codul fiscal:

Art. 21 - Cheltuieli
(1) Pentru determinarea profitului impozabil sunt considerate cheltuieli deductibile numai cheltuielile efectuate în scopul realizării de venituri impozabile, inclusiv cele reglementate prin acte normative în vigoare.
(2) Sunt cheltuieli efectuate în scopul realizării de venituri şi:
h) cheltuielile cu dobânda şi diferenţele de curs valutar, în limita prevăzută la art. 23;

Art. 23 - Cheltuieli cu dobânzile şi diferenţe de curs valutar
(1) Cheltuielile cu dobânzile sunt integral deductibile în cazul în care gradul de îndatorare a capitalului este mai mic sau egal cu trei. Gradul de îndatorare a capitalului se determină ca raport între capitalul împrumutat cu termen de rambursare peste un an şi capitalul propriu, ca medie a valorilor existente la începutul anului şi sfârşitul perioadei pentru care se determină impozitul pe profit. Prin capital împrumutat se înţelege totalul creditelor şi împrumuturilor cu termen de rambursare peste un an, potrivit clauzelor contractuale.
(2) În condiţiile în care gradul de îndatorare a capitalului este peste trei, cheltuielile cu dobânzile şi cu pierderea netă din diferenţele de curs valutar sunt nedeductibile. Acestea se reportează în perioada următoare, în condiţiile alin. (1), până la deductibilitatea integrală a acestora.
(3) În cazul în care cheltuielile din diferenţele de curs valutar ale contribuabilului depăşesc veniturile din diferenţele de curs valutar, diferenţa va fi tratată ca o cheltuială cu dobânda, potrivit alin. (1), deductibilitatea acestei diferenţe fiind supusă limitei prevăzute la alin. (1). Cheltuielile din diferenţele de curs valutar, care se limitează potrivit prezentului alineat, sunt cele aferente împrumuturilor luate în calcul la determinarea gradului de îndatorare a capitalului.
(4) Dobânzile şi pierderile din diferenţe de curs valutar, în legătură cu împrumuturile obţinute direct sau indirect de la bănci internaţionale de dezvoltare şi organizaţii similare, menţionate în norme, şi cele care sunt garantate de stat, cele aferente împrumuturilor obţinute de la instituţiile de credit române sau străine, instituţiile financiare nebancare, de la persoanele juridice care acordă credite potrivit legii, precum şi cele obţinute în baza obligaţiunilor admise la tranzacţionare pe o piaţă reglementată nu intră sub incidenţa prevederilor prezentului articol.
(5) În cazul împrumuturilor obţinute de la alte entităţi, cu excepţia celor prevăzute la alin. (4), dobânzile deductibile sunt limitate la:
a) nivelul ratei dobânzii de referinţă a Băncii Naţionale a României, corespunzătoare ultimei luni din trimestru, pentru împrumuturile în lei; şi
b) nivelul ratei dobânzii anuale de 9%, pentru împrumuturile în valută. Acest nivel al ratei dobânzii se aplică la determinarea profitului impozabil aferent anului fiscal 2004. Nivelul ratei dobânzii pentru împrumuturile în valută se actualizează prin hotărâre a Guvernului.
(6) Limita prevăzută la alin. (5) se aplică separat pentru fiecare împrumut, înainte de aplicarea prevederilor alin. (1) şi (2).
(7) Prevederile alin. (1) - (3) nu se aplică societăţilor comerciale bancare, persoane juridice române, sucursalelor băncilor străine care îşi desfăşoară activitatea în România, societăţilor de leasing pentru operaţiunile de leasing, societăţilor de credit ipotecar, instituţiilor de credit, precum şi instituţiilor financiare nebancare.
(8) În cazul unei persoane juridice străine care îşi desfăşoară activitatea printr-un sediu permanent în România, prevederile prezentului articol se aplică prin luarea în considerare a capitalului propriu.


Cele de mai sus inseamna ca, practic, nu veti putea deduce o dobanda mare daca aveti capital mic. Rata insa va fi deductibila integral.
Ultima modificare: Vineri, 16 Mai 2008
ContSters20980, utilizator
Va multumesc foarte mult :D

Erica
Ok. :D

Acest contract care asociatii il fac cu firma trebuie inregistrat undeva, trebuie depus la banca sau ce trebuie facut cu el?
Ultima modificare: Vineri, 16 Mai 2008
EricaNagy, utilizator

Alte discuții în legătură

Reevaluarea unui credit la inchiderea exercitiului financiar ioan.morosan ioan.morosan Va adresez urmatoarea intrebare: In cazul in care o societate comerciala inregistreaza diferente de curs valutar nefavorabile (cheltuieli) din reevaluarea ... (vezi toată discuția)
Deductibilitate cheltuieli cu dobanzile reportate Geo_2008 Geo_2008 buna ziua am rugamintea sa ma ajutati cu un sfat . in 2010,2011,2012 am avut dobanzi si dif de curs valutar nedeductibile ,de reportat . in 2011 si 2012 ... (vezi toată discuția)
Deductibilitate ch dobanzi si dif de curs valutar emanuela73 emanuela73 Va rog sa-mi spuneti daca in cazul unui leasing am deductibilitate limitata a ch cu dobazile la 7% fiind in euro si daca trebuie sa tin cont de gradul de ... (vezi toată discuția)