avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 214 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Imprimut firma pe baza unui imprumut bancar de nevoi ...
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Imprimut firma pe baza unui imprumut bancar de nevoi personale al asociatilor

Buna ziua,

Pot face un contract de imprumut firma cu firma al carui asociat sunt iar rambursarea acestui imprumut sa fie scadentarul creditului de nevoi personale pe care l-am accesat in nume propriu? Cam care ar fi procedura legala de a imi recupera suma cu dobanda cu tot?

Va multumesc pentru ajutor
Capitalul social poate fi majorat si ulterior micsorat, daca asa o cere interesul asociatului si al firmei, nu vad un mare deranj cu asta.
Mai greu sa va incadrati cu DAE-le creditului de nevoi personale in rata dobanzii BNR:D
Dar daca altfel nu se poate, mai si pierde omul - si ce pierde- trebuie sa va calculati exact - e acel 16% impozit pe profit aplicat diferentei nedeductibile dintre costul creditului de nevoi personale si nivelul dobanzii BNR.
Grosier calculat la un credit de 10.000 de euro, cu dobanda de 10%/ an si comision total 2%/an da un total cost al creditului de 1200 de euro/an. Din care deductibil ar fi doar cam 900 de euro, deci nedeductibili 300 euro - pierdere anuala 48 de euro, echivalent impozitului pe profit aferent cheltuielii nedeductibile.
Asa ca Liliana a avut ideea cea mai buna vis-a-vis de costuri - creditul acordat de asociat firmei sa nu fie pe durata egala cu cel contractat de asociat ca persoana fizica, ci pe o perioada mai lunga de timp.
Va recomand sa incercati sa rambursati in avans creditul de la banca, si sa inserati si in contractul cu firma clauza de despagubiri/comision pentru rambursarea in avans.
Ultima modificare: Luni, 19 Mai 2008
Diana Persa, Avocat
Acordarea de imprumuturi unui comerciant (societate comerciala) este reglementata implicit si de Ordonanta nr. 9/2000 privind nivelul dobanzii legale pentru obligatii banesti aprobata prin Legea nr. 356/2002. In temeiul art. 3 din acest act normativ dobanda legala se stabileste, in materie comerciala, la nivelul dobanzii de referinta a Bancii Nationale a Romaniei. Nivelul dobanzii de referinta a Bancii Nationale a Romaniei, in functie de care se stabileste dobanda legala, este cel din prima zi lucratoare a anului, pentru dobanda legala cuvenita pe semestrul I al anului in curs, si cel din prima zi lucratoare a lunii iulie, pentru dobanda legala cuvenita pe semestrul II al anului in curs.

In aceste conditii spre exemplu, pentru anul 2006 va fi utilizata dobanda de referinta valabila pentru luna ianuarie 2006 pentru calculul dobanzii pentru primul semestru si nivelul dobanzii legale aferente lunii iulie pentru cel de-al doilea semestru al anului. Nivelul dobanzii de referinta se stabileste lunar de catre Banca Nationala a Romaniei si se publica in Monitorul oficial. Dobanda de referinta a fost instituita prin Circulara BNR nr. 3/2002 si a inlocuit taxa oficiala a scontului incepand cu februarie 2002.

In ceea ce priveste dobanda legala trebuie sa face urmatoarele doua remarci. Mai intai ca in cadrul contractului de imprumut partile pot sa stabileasca orice nivel al dobanzii, cu singura limitare aplicabila in materia raporturilor civile prevazuta de art. 5 alin. (1) din Ordonanta nr. 9/2000, daca nivelul dobanzii este stabilit in scris (in raporturile civile dobanda nu poate depasi dobanda legala cu mai mult de 50% pe an). Cea de a doua observatie are in vedere limitarea deductibilitatii fiscale stabilite de art. 23 din Codul fiscal - Legea nr. 571/2003 cu modificarile ulterioare. In cadrul acestei prevederi subliniem dispozitiile alin. 5) care limiteaza suplimentar deductibilitatea dobanzilor la nivelul dobanzii de referinta a Bancii Nationale a Romaniei, corespunzatoare ultimei luni din trimestru, pentru imprumuturile in lei. Aceasta limitare vizeaza tocmai tipurile de imprumuturi analizate acordate de catre asociati sau actionari, altele decat cele furnizate de alte societati care acorda credite: banci, cooperativele de credit, societatile de leasing pentru operatiuni de leasing, societatile de credit ipotecar). Asadar in cazul unei dobanzi de referinta mai mici in luna martie nu toata dobanda legala este si deductibila socotind indeplinita conditia privind gradul de indatorare a societatii mentionata la alin. 1 al art. 23 din Codul fiscal.

In cazul in care sunt necesare imprumuturi mai frecvente recomandam incheierea unui contract scris generic in care sa fie inclusa clauza de acordare a imprumutului ori de cate ori este necesar. In cuprinsul contractului va fi mentionata si dobanda sau se poate stabili nivelul zero al acesteia. Subliniem ca o data cu plata dobanzii de catre societate aceasta trebuie sa calculeze si sa retina impozitul pe veniturile din dobanzi de 16% la data platii venitului catre asociatul persoana fizica.

Din punct de vedere al obligatiilor declarative pentru contractele de imprumut incheiate pe o durata mai mare de un an cu persoane fizice sau juridice straine exista obligatia suplimentara de notificare a operatiunii la Banca Nationala a Romaniei conform Normei nr. 17/2002. Prin intermediul acestei notificari se efectueaza inregistrarea operatiunii in Registrul datoriei private externe. Astfel vor fi completate urmatoarele formulare ce vor fi apoi transmise prin posta la Banca Nationala a Romaniei - Directia statistica, str. Lipscani nr. 25, sectorul 3, Bucuresti.

Completarea si transmiterea a forumarului se vor efectua in termen de 30 de zile de la data incheierii contractului, precum si in termen de 15 zile de la data schimbarii sediului social, a rezilierii contractului si a oricaror alte modificari fata de notificarea initiala, privind creditorul, debitorul si alte date privind contractul extern.

NOrma aceea se refera la situatia in care imprumutatorul este strain, nerezident in Romania... :( Nu stiu daca e situatia noastra, nu avem date in acest sens si, chiar, ma indoiesc...

Stiam ca era vorba si de o suma minima a datoriei, dar nu mai retin...
Oricum, ma indoiesc de faptul ca norma aratata se aplica situatiei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reevaluarea unui credit la inchiderea exercitiului financiar ioan.morosan ioan.morosan Va adresez urmatoarea intrebare: In cazul in care o societate comerciala inregistreaza diferente de curs valutar nefavorabile (cheltuieli) din reevaluarea ... (vezi toată discuția)
Deductibilitate cheltuieli cu dobanzile reportate Geo_2008 Geo_2008 buna ziua am rugamintea sa ma ajutati cu un sfat . in 2010,2011,2012 am avut dobanzi si dif de curs valutar nedeductibile ,de reportat . in 2011 si 2012 ... (vezi toată discuția)
Deductibilitate ch dobanzi si dif de curs valutar emanuela73 emanuela73 Va rog sa-mi spuneti daca in cazul unui leasing am deductibilitate limitata a ch cu dobazile la 7% fiind in euro si daca trebuie sa tin cont de gradul de ... (vezi toată discuția)