avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 781 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general imprumut intre 2 firme
Discuție deschisă în Contabilitate în general

imprumut intre 2 firme

daca o firma poate imprumuta o alta firma cu o suma de bani?
Cel mai recent răspuns: afaceriiolden , utilizator 23:24, 4 Februarie 2012
Da,dar sa intocmiti contract de imprumut in forma scrisa in 2 ex care sa fie semnat atat de imprumutator cat si de imprumutat cu stampila celor doua societatii.Vedeti ca vor semna reprezentantii legali contractul nu oricine din societate ,in consecinta verificati acest lucru.Stabiliti clar termenul de restituire a sumei si eventual care sunt bunurile cu care imprumutata garanteaza imprumutul in caz de nerespectare a clauzelor contractului.
Imprumutul in afara creditului bancar are ca temei prevederile art. 100 din Titlul VI – “Regimul juridic al garantiilor reale mobiliare din Legea nr. 99/1999”. Astfel, “orice persoana poate vinde pe credit sau poate acorda imprumuturi daca nu primeste depozite, fara a fi aplicabile dispozitiile Legii bancare”.
Teoretic, aceasta prevedere extinde aria posibililor creditori ai unei societati, termenul “persoana” putand include atat persoanele fizice, cat si pe cele juridice.

Atunci cand valoarea imprumuturilor este mare si acestea se acorda relativ frecvent, chiar si intre persoane juridice afiliate, este recomandabila obtinerea unui raspuns scris de la Banca Nationala a Romaniei, in urma unei solicitari in acest sens, privind calificarea imprumuturilor acordate de catre societate, intr-o situatie anume, ca fiind in afara sferei activitatilor curente ale societatii, si deci in afara ariei de aplicabilitate a reglementarilor bancare.

De aceea incheierea contractelor de imprumut de catre societatile comerciale trebuie sa fie limitata la situatii izolate; in caz contrar, se pune problema dreptului de a desfasura in mod legal activitatea, si deci inserarea in obiectul de activitate a activitatilor de creditare.

Asadar, operatiunile sunt posibile, ele imbraca natura unor imprumuturi si vor putea fi justificate prin incheierea unor contracte de imprumut. O atente sporita va trebui acordata dobanzii la care are loc imprumutul din perspectiva organelor fiscale (vedeti dispozitiile art. 23 alin. 5 din Codul fiscal) care enunta ca nivelul deductibil al dobanzii este limitat la nivelul dobanzii de referinta a BNR pentru imprumuturile in lei.
Ultima modificare: Sâmbătă, 4 Februarie 2012
Marcel Mihalache, Avocat
NU pot dar pe raspunderea administratorilor se poate cititi legea 31 /90 INFRACTIUNI.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Creditare societate ccomerciala Torahus Torahus CIne poate credita un SRL? O poate face o persoana juriddica ce nu este asociat si nici societate bancara sau cu activitate de creditare? Multumesc! (vezi toată discuția)
Imprumut intre persoane juridice-factura? rodalina26 rodalina26 buna ziua daca intre doua persoane juridice exista un contract de imprumut iar banii sunt virati prin banca, imprumutatorul trebuie sa emita factura catre ... (vezi toată discuția)
Poatesc x srl credita firma y srl, la care e asociat? Bogdan Frunza Bogdan Frunza Buna ziua, dragii mei! sc x srl din romania e asociat la sc y srl din rep. moldova. Poate sc x srl din romania sa imprumute sc y din rep moldova pe modelul ... (vezi toată discuția)